Rekordévet zár a magyar filmipar: idén átlépi a 200 milliárd forintot az ágazat költése

Előkelő helyet foglal el a filmes „világtérképen” Magyarország a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos szerint.

2021. november 22., 16:45

Szerző:

Több mint 200 milliárd forintot meghaladó költéssel idén rekordévet fog zárni a magyar filmipar a Nemzeti Filmirodához beérkezett előzetes regisztrációk alapján – tájékoztatta Nemzeti Filmintézet (NFI) hétfőn az MTI-t.

Az NFI tájékoztatása szerint filmintézet intézkedéseinek és a kiváló magyar szakembereknek köszönhetően ebben az évben sikerült tovább növelni a filmipar volumenét: míg 2019-ben a közvetlen filmgyártásra nyilvántartásba vett összeg meghaladta a 164,4 milliárd forintot,

idén várhatóan már átlépi a 200 milliárdot.

Magyarországon évente átlagosan 300 filmes produkció gyártását regisztrálják, és az összköltés 2016-ban lépte át először a 100 milliárd forintot. A növekvő tendencia azóta is folyamatos. A gyors és hatékony intézkedéseknek köszönhetően még a koronavírus-járvány miatti korlátozások sem tudták megállítani a fejlődést.

Idén is híres sztárok és alkotók jöttek Magyarországra forgatni: Cate Blanchett, Kevin Hart és Jamie Lee Curtis a Borderlands-on dolgozott, Oscar Isaac és Ethan Hawke a Moon Knight forgatására jött, Emma Stone, Mark Ruffalo és William Dafoe a Poor Things című filmen dolgozott, és a napokban érkezett Mel Gibson a The Continental című minisorozat fogatására.

Előkelő helyet foglal el a filmes „világtérképen” Magyarország, az európai kontinens legnépszerűbb forgatási helyszíne, a szektorban dolgozó közel 20 ezer szakemberre nagyon büszkék lehetünk 

– idézi a tájékoztató Káel Csabát, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztost, az NFI igazgatóságának elnökét.

„A fejlődés motorja a nagyköltségvetésű, nemzetközi filmek gyártása, amiket a világszerte elismert magyar filmes tradíció, a csodálatos helyszínek, a legmodernebb stúdiók, a naprakész szaktudás és a filmes adókedvezmény csábít Budapestre” – hangsúlyozta, hozzátéve: a kormányzat támogató hozzáállásának, a hazai produkciós irodáknak és külföldi partnereink bizalmának köszönhetően még a világjárvány sem tudta megtörni a növekvő tendenciát.

„Fő célunk, hogy a magyar filmipar versenyképességét, a nemzetközi filmiparban betöltött vezető szerepét továbbra is megőrizze. Ennek érdekében vágtunk bele a fóti stúdiókomplexum átfogó fejlesztésébe, és folyamatosan erősítjük a szakember-utánpótlást, hogy megelőzzük a munkaerőhiányt” – emelte ki.

(Kiemelt kép: Vári Éva színésznő a Gyémánt út pora című magyar kisfilm forgatásán 2021. október 4-én. Fotó: Karancsi Rudolf / 168.hu)

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.