A zenekar, amely a magyar nyelvet választotta a világhírnév helyett

A Spotify-on hatalmas sikereket elérő Platon Karataev zenekar több millió hallgatóval a háta mögött döntött úgy, hogy angol helyett magyar nyelven folytatja. A Partért kiáltó album pedig megmutatja, jól döntöttek.

2022. február 9., 14:13

Szerző:

Igazi modern kori sikertörténetnek mondható a Platon Karataev zenekar alig több mint fél évtizedes útja. A formáció angol nyelven kezdett el alkotni a 2010-es évek közepén, 2016-ban pedig első kislemezük is megjelent Orange Nights címmel. Ugyanebben az évben a The Season of Singing című dalukkal viszonylag hamar, hatalmas sikereket értek el a legnépszerűbb zenei megosztó oldalon: a megjelenés óta már több mint két és fél milliószor hallgatták meg a dalt a Spotify-on. Az azóta megjelent három album további több millió hallgatást tudott bevonzani, amelynek köszönhetően a zenekar egy ideig a leghallgatottabb magyar előadónak számított a zenei streaming platformon.

A Balla Gergely vezette zenekarnak 2022 január végén jelent meg a harmadik nagylemeze, amely hatalmas változásokat hozott a formáció életében. Az angol nyelvű dalaival ismertté vált, Toljsztoj karakterről elnevezett banda ugyanis felhagyott az angol dalszövegekkel, és végérvényesen magyar nyelvre váltott. A Partért kiáltó című lemezhez pedig egy egyedi vizualizációval ellátott kötet is készült, amelyben a dalszövegek mellett a frontember feleségének, Dobos Emőkének a rajzai is megjelentek – a kiadásért a Prae Kiadó felelt.

„Azzal, hogy magyar nyelvre váltottunk, leomlott egy fal köztünk és a közönség között, sokkal személyesebbé váltak a dalok”

– mondta az egyik frontember a kötet bemutatóján. Hozzátette: számoltak azzal, hogy a magyar nyelvre történő váltással elvágják magukat külföldi karrierjük tekintetében, legnagyobb meglepetésükre viszont a külföldi visszajelzések is rendkívül pozitívak. Balla szerint ez annak tudható be, hogy a magyar nyelv hordoz magában egyfajta egzotikumot az angolszász, latin nyelvterületről származók számára. Szerinte ez azonban nem a Platon Karataev sajátja, eddig sem volt példa nélküli az ehhez hasonló sikertörténet: ott van például az izlandi Sigur Rós, akik a mai napig nagy arénákat töltenek meg, miközben alig pár százezren beszélik az izlandi nyelvet a világban.

Befelé robbanó spirituális élmény

A zenekarra eddig is jellemző volt a fajsúlyosabb, egzisztenciális kérdések fejtegetése a korábbi albumokon, ám ez a Partért kiáltó című nagylemezen hatványozottan jelen van, a magyar nyelvnek köszönhetően. A koncepciós albumok sorában a Partért kiáltó a víz tematikáján keresztül járja körbe az istenkeresés témáját, az elveszettség érzését, amellyel rendkívül könnyen tudnak azonosulni a hallgatók a pandémia által terhelt időkben. A víz szimbóluma ráadásul némileg egybe is vág Balla művészetről való gondolkodásával is, amely szerinte egy „merülésélmény”, és egy másfajta tudatállapotot igényel az embertől, mint azt a hétköznapokban megszokhattuk.


Fotó: Lányi Örs / 168

A kezdetekben leginkább angol folk zenét művelő zenekar vezetőjének elmondása szerint a legnehezebb az volt a magyar nyelvre történő váltásban, hogy egyszerűen méltatlannak érezte, hogy olyan írók-költők után alkosson anyanyelvén, mint Pilinszky, vagy Hamvas. Szerinte ugyanis amit a magyar nyelvvel el lehetett érni, azt nagyrészt már elérték az említett költők. Az önképzés azonban, az album meghallgatása után úgy tűnik, kifizetődött, ugyanis

Balla Gergely dalszövegei a magyar irodalom legszebb napjait idézik, és kifejezetten érzékletesen tárják fel a modern kor problémáit.

A Platon Karataev legújabb albumán szereplő dalszövegekbe Balla szerint mindenki olyan megoldást olvashat bele, ami éppen közel áll hozzá. És valahol éppen ez a specialitása ennek az albumnak. Olyan univerzális igazságokat fogalmaz meg a magyar nyelv árnyaltságával és a költészet eszközeivel, amelyek számos élethelyzetre ráilleszthetők. Ezzel pedig nagyban kiemelkedik napjaink könnyűzenéjének fősodrából.

A materialisztikus világ egy tollvonást, annyit sem kap: minden egyes tanulság egy elvont világ álomképeként jelenik meg a hallgató, vagy épp az olvasó előtt.

Ezt a fajta emelkedettséget pedig még tovább emeli a Prae Kiadó által készített, az új album dalszövegeit tartalmazó kötet. „Se nem verseskötet, se nem dalszöveggyűjtemény. Egy gyönyörű tárgy” –  mondta Balla a bemutatón a kötetről. Viszont ez a „gyönyörű tárgy” a zenével együtt átélve teljesen önálló életre kel. A néhány tíz oldalas műben ugyanis minden egyes dal külön vizualizációval ellátva jelenik meg, amik rendkívül egyedi összhatást teremtenek. Ehhez kellett a formabontó dizájn: a dalszövegek ugyanis nem a megszokott, unalmas betűtípussal, középre illesztve kapnak helyet, hanem minden egyes betű, szó, és mondat éppen ott helyezkedik el, ahol azt a zene ritmusa, hangulata és a szöveg jelentéstartalma indokolja.

Ez rengeteget hozzátesz az album egyébként is meglehetősen pszichedelikus hangulatához, ahol nem csupán egyetlen frontember viszi a vokált, hanem az egész zenekar kiveszi a részét a munkából, és sokszor egyszerre, három külön hangszínen énekelve érik el a hallgatónál katarzist. Az alternatív-indie vonalon eddig is erős volt a magyar szcéna, a Platon Karataev egyedi stílusával és emelkedett hangvételével viszont abszolút világszínvonalú zenekarnak tekinthető. A Partért kiáltó album, az ahhoz készült kötet, valamint a magyar nyelvre történő váltás egy új fejezetet nyit a zenekar történetében, és csak reménykedni lehet abban, hogy a magyar nyelvű produkciók meg tudják találni a helyüket a nemzetközi zenei palettán.

(Kiemelt kép: Platon Karataev – Facebook)

Kevesen tudják, hogy a slow fashion, azaz a fenntartható divat kiemelkedő képviselői hazánkban a szőrmével foglalkozó szakmák, úgy mint az állattenyésztők, szűcsök, designerek, kereskedők. Ők azok, akik elkötelezettek, illetve érdekeltek abban, hogy a kezük alá kerülő állatokat megfelelő körülmények között tartsák. Nemcsak az Európai Unió és a hazai szigorú állatvédelmi, állattartási és környezetvédelmi előírások kötelezik őket erre, hanem maga a tény: csak annak az állatnak lesz szép, dús, jól felhasználható és főként eladható bundája, amivel jól bánnak, ami megfelelő körülmények között él. Épp ezen közös célok elérése érdekében, illetve azért küzdve, hogy a nem etikus állattartókat kiszorítsák a piacról szövetségbe szerveződtek. 

Elhunyt Vajda Mihály Széchenyi-díjas magyar filozófus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja.