Nyomtass te is! – Szamizdat a 21. században

2017. szeptember 3., 08:44

Nem hittük volna, hogy Magyarországon újra szükség lesz még szamizdatra. A nyolcvanas évek óta sok minden változott, ám a lakosság jelentős részének ma sincs módja tájékozódni a közügyekről. Valódi információk helyett a kormányzati propagandagépezet hazugságözönét zúdítják rájuk a közszolgálati csatornák. A megyei lapokat is felvásárolták a fideszes üzleti körök. Milliók fognak úgy szavazni, hogy az ország valós gazdasági társadalmi helyzetéről mit sem tudnak. Ezen akar változtatni a Nyomtass te is! civil kezdeményezés. A társaság vezetője, László János korábban egy napilap belpolitikai rovatát vezette. A 168 Órának elmondta, egyfajta 21. századi szamizdatot hoztak létre, amellyel a jobboldali hatalom médiafölényét akarják egyensúlyozni.

– Léteznek még független lapok, de az írásaik kevesekhez jutnak el. Mi a legfontosabb cikkekből – a források feltüntetésével – rövidített verziókat készítünk, és az anyagokat feltöltjük a nyomtassteis.hu-ra, illetve a Facebook-oldalunkra. Heti lapszámaink az internetről letölthetők és A4-es lapokra nyomtathatók. Önkéntesekből álló szervezetet hoztunk létre, de bárki csatlakozhat hozzánk, aki nyomtatásban, szállításban vagy másban segíteni tud. Vidéki bázisokat igyekszünk kiépíteni olyan helyi segítőkkel, akik a településeiken terjesztik a kiadványokat. Bedobják a postaládákba, eljuttatják a szomszédaikhoz, ismerőseikhez.

Már több mint ötven önkéntesük van, de mindenkit várnak, aki kicsiben vagy nagyban tenni szeretne valamit a sajtószabadságért. A jobboldali lapokban máris „sorosbérencezik” őket, pedig az önszerveződő csoportot kizárólag a civil kurázsi tartja fenn.

S. ZS.

Ötvenkilenc éves korában meghalt Coolio, polgári nevén Artis Leon Ivey Jr., a kilencvenes években ismert amerikai rapper.

Hetvenkét éves korában elhunyt Axt László, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett, Jászai Mari-díjas artistaművész – tudatta a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ kedden az MTI-vel.