Nyitány

2010. május 13., 21:25

Kezdődik a cannes-i filmfesztivál. Csomagol – a friss hírek szerint – 4500 újságíró és (a korábbi statisztikák szerint) nagyjából ugyanannyi zsebtolvaj. Míg az előbbieknek akkreditáltatniuk kellett magukat, igazolni, hogy hivatásosok, addig az utóbbiak ezt mindenképp szeretnék elkerülni. Míg az újságíróknak dokumentálniuk kell előéletüket korábbi cikkeik csatolásával és friss fényképükkel, addig a zsebtolvajok kimondottan idegenkednek priuszuk bármiféle nyilvánosságra hozatalától. (Ami érthető.) Jönnek a filmrajongók menetrend szerinti repülőgépen Nizzába (ha az izlandi vulkán bele nem szelel), jönnek magánjeteken a Le Cannet-i repülőtérre, jönnek hajóval, emeletes jachtokkal szállva meg a régi kikötőt, jönnek autóval, amellyel a zsúfoltságban majd nem tudnak hova állni (mint a belgák), érkeznek vonattal, stoppal, szárazon, vízen, levegőben a filmbarátok, mozirajongók, filmmogulok és reménykedő diákok, a pillanatot megállító fotósok, videós mozgóművészek, internetes poéták, tudósítók és kritikusok, hogy megnézzék: idén ki ereszkedhet le a piros szőnyegen, szemben a vakukat villogtató fotósfallal, ki magasztosulhat fel a századmásodpercnyi örökkévalóságokba. Új lesz-e bármiben ez a 63. cannes-i filmfesztivál? Talán abban, hogy a digitális dokumentáció már úton-útfélen mindenkit megfertőz. Szmokingos urak, ájtatos apácák, turbános indiaiak és fekete afrikaiak tapadnak a fényképezőgép, videofelvevő képernyőjére. Mindenki mindent dokumentál. Senki/semmi nem veszhet el, minden pillanatot megállítanak minden pillanatban. (Mephisto megőrülne az irigységtől.) A gép forog. Mindenki alkotó lesz az információs forradalom korában. És a fesztivál is megnyílik, ha el nem fújja a szél, ha a csillár le nem szakad a Croisette felett az égről. (Ennek is van esélye a múlt heti katasztrofális vihar után.)

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.