Nézők előtt, de szigorú járványügyi szabályok mellett tartják meg a cannes-i filmfesztivált

Csaknem egy év után a filmes világ legjelentősebb eseményének ígérkezik a 74. cannes-i filmfesztivál, ahova július 6. és 17. között több világsztár is hivatalos a vörös szőnyegre.

2021. június 3., 18:42

Szerző:

Jóllehet Franciaországban június 30-án minden járványügyi korlátozást feloldanak, a filmes seregszemlén még szigorú egészségvédelmi előírások lesznek érvényben – jelezték csütörtökön párizsi sajtótájékoztatójukon a szervezők. „Bármit nem lehet csinálni. Nem lesz folyamatos bulizás" – mondta a sajtótájékoztatón Pierre Lescure, a seregszemle elnöke, az MTI szerint.

A fesztivál területére csak a koronavírussal szembeni védettséget igazoló dokumentum felmutatásával lehet majd belépni. Ez lehet egy oltási igazolás az Európai Gyógyszerügynökség által elfogadott vakcinákról. A kétdózisú oltóanyagok esetében legalább két hétnek kell eltelnie a második injekció után, az egydózisúak esetében pedig legalább négy hétnek. A fertőzésen az elmúlt hat hónapban átesettek számára egy legalább kéthetes, de félévnél nem régebbi antitest-igazolás is elégséges a belépéshez.

Aki nem rendelkezik egyik dokumentummal sem, annak a fesztivál helyszíneire való belépéshez 48 óránál nem régebbi koronavírus-tesztet kell bemutatnia. A tesztet és az oltási lehetőséget is ingyen biztosítja a fesztivál minden akkreditált, így a külföldi vendégek számára is Cannes-ban, a fesztiválpalotához közeli egyik rendelőintézetben.

A protokolleseményeken az alkotóknak nem lesz kötelező a szájmaszk viselése, de a vetítéseken mindenkinek hordania kell, viszont a biztonsági távolságtartás nem lesz érvényben, a nézőtereket 100 százalékig ki fogják használni, díszvacsorákból sem lesz hiány, de egy asztal körül csak hatan foglalhatnak majd helyet.

A fesztiválra benevezett több mint kétezer film közül 61 kapott meghívást a hivatalos programba, köztük két magyar alkotás, Enyedi Ildikó A feleségem története és Mundruczó Kornél Evolúció című filmje.

Thierry Frémaux művészeti igazgató a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a beérkezett filmek közül viszonylag kevés foglalkozott a járványhelyzet okozta bezártság, veszteség és újrakezdés kérdéseivel, a válogatásban helyet kapó alkotások középpontjában elsősorban a kortárs társadalmi és identitáskeresési kérdések állnak.

A versenyprogramban Enyedi Ildikó filmje mellett 23 alkotás versenyezhet a fődíjért, köztük a korábban már Arany Pálmát elnyerő Apicsatpong Viraszethakul (Apichatpong Weerasethakul) thaiföldi rendező angolul forgatott, Memoria című alkotása Tilda Swintonnal a főszerepben, az olasz Nanni Moretti Tre Piani című filmje, valamint olyan ismert rendezőknek, mint a francia Jacques Audiard-nak a párizsi vietnámi közösségben játszódó, Les Olympiades című drámája, vagy az Oscar-díjas Spotlight - Egy nyomozás részletei című film rendezőjének, az amerikai Tom McCarthy-nak Marseille-ben forgatott filmje (Stillwater) Matt Damonnal a főszerepben.

Versenyben lesz a szintén amerikai Sean Penn (Flag day) és Wes Anderson (The French Dispatch), a holland Paul Verhoeven (Benedetta) és a francia Leos Carax (Annette) legújabb filmje is. A versenyben a vendéglátó franciák hét alkotással képviseltetik magukat, ezek közül hármat nő rendezett, és először kapott meghívást bangladesi és haiti film. Iránt ismételten Aszgar Farhadi fogja képviselni (Egy hős), és a szervezők azt remélik, hogy a tavaly feltételes szabadságvesztésre ítélt Kirill Szerebrennyikov orosz rendező a továbbra is érvényben lévő külföldre utazási tilalom ellenére eljöhet új filmje (Petrov's flu) cannes-i premierjére.

Olivier Stone amerikai rendező eddig ismeretlen felvételek alapján készített dokumentumfilmjét John Fitzgerald Kennedy amerikai elnök meggyilkolásáról a fesztivál újonnan létrehozott, Cannes-i bemutatók elnevezésű válogatásában mutatják be, ahol a fesztiválra rendszeresen visszatérő, már elismert alkotók innovatív munkáinak adnak helyet. Ide kapott meghívást az Evolúció, Mundruczó Kornél nyolcadik nagyjátékfilmje is, amellyel a rendező hetedik alkalommal szerepel a hivatalos programban.

(Kiemelt kép: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP)

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.