Milliárdokért kelt el egy Botticelli-festmény

Sandro Botticelli világhírű műve a firenzei Uffizi képtárban van kiállítva.

2022. január 28., 06:38

Szerző:

Több mint 45 millió dollárért (14,4 milliárd forintért) kelt el egy Botticelli-festmény egy New York-i árverésen csütörtökön, írja az MTI.

Az olasz reneszánsz mester műveinek árverési rekordját tavaly állították fel 92,2 millió dollárral.

Sandro Botticelli (1445-1510) alkotásainak többsége, köztük a világhírű Vénusz születése és A tavasz allegóriája a firenzei Uffizi képtárban van kiállítva, magángyűjtemények ritkán dicsekedhetnek ilyen ritkasággal.

A Jézust töviskoszorúval ábrázoló Fájdalmak embere című portrét hétperces, három vevő között telefonon zajló licitharc után 45,41 millió dollárért vásárolta meg a győztes. Az ár magasabb lett, mint a Sotheby's előzetes 40 milliós becslése, és nagyjából a fele a 2021-ben Botticelli-rekordot felállító 92,2 milliós leütési árnak, melyet a Fiatal férfi portréja, aki egy kereket tart című festményért adtak.

A most elárverezett, jó állapotban fennmaradt kép a 19. század közepétől hosszú időn át ugyanannak a műgyűjtő családnak a tulajdonában volt, akik hol Nagy-Britanniában, hol Olaszországban éltek. Az, aki most árverésre bocsátotta, szintén egy Sotheby's-aukción vette meg 1963-ban 10 ezer fontért. A világjárvány miatt gyenge 2020-as év után tavaly dinamikusan növekedett a műalkotások piaca, a Sotheby's története legmagasabb eladási bevételét érte el, 7,3 milliárd dollárt.

(Kiemelt kép: Franciaország, Párizs, az UNESCO világörökségi listáján szereplő terület, Louvre múzeum, Percier és Fontaine termek, olasz festmények osztálya, Boticelli freskója, egy fiatalember, akit bemutatnak a hét szabad művészetnek és a szamotrákiai szárnyas győzelemnek. Fotó: Chicurel Arnaud / Hemis via AFP)

2022. május 26., 21:09

A fegyveres erők volt parancsnoka, Günter Höfler őszinte és komoly vitát sürget az osztrák biztonságpolitikáról. Oroszország Ukrajna elleni agressziós háborújával teljesen megváltozott az európai biztonsági helyzet, ami az osztrák fegyveres erők jövőbeni felállításának és az ország biztonságpolitikai irányvonalának elemzését és megvitatását teszi szükségessé.

2022. május 26., 15:50

Egy több mint százéves villamos-motorkocsival is lehet utazni vasárnap, a gyereknapon a fővárosi Széll Kálmán tér és a Hűvösvölgy között – tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csütörtökön az MTI-t.

2022. május 26., 11:42

Kilencvenéves korában elhunyt Gyarmathy Lívia Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, érdemes és kiváló művész, a magyar mozgókép mestere.