Mégsem olvasztják be a német hadihajón talált náci sast

Egy művész békegalambot akart készíteni a bronzból öntött hatalmas náci sasból, de olyan sok bírálatot kapott hogy mégsem olvasztják be. 

2023. június 19., 12:17

Szerző:

Mégsem olvasztják be Uruguayban azt a bronzból öntött hatalmas náci sast, amelyet egy, a második világháború egyik első tengeri csatájában 1939-ben elsüllyedt német hadihajón találtak, hogy egy művész békegalambot készítsen belőle. Saját döntésének megmásítását az ország elnöke, Luis Lacalle Pou jelentette be vasárnap egy vidéki látogatásán.

„Az elsöprő többség nem ért egyet ezzel a döntéssel, és ha békét akarunk, az első dolgunk az, hogy egységet teremtsünk. Egyértelmű, hogy ez a terv nem alkalmas erre” – mondta az államfő. Az uruguayi elnök pénteken Montevideóban beszélt arról, hogy áruba bocsátás helyett „az erőszaknak és a háborúnak ezt a 350 kilogrammos jelképét a béke és az egység jelképévé” alakítják át.

A békegalamb elkészítését a leginkább absztrakt szobrairól ismert Pablo Atchugarry uruguayi művészre bízták, a tervek szerint a sas novemberre született volna újjá galambként.

URUGUAY-GERMANY-HISTORY-NAZI-GRAF SPEE-EAGLE

A kétméteres szárnyfesztávolságú bronzmadár valaha a német haditengerészet állományába tartozó Admiral Graf Spee nevű, Deutschland-osztályú romboló farát díszítette. A hajót a második világháború elején Montevideo előtt süllyesztette el saját legénysége a három brit cirkálóval vívott Rio de La Plata-i csata után pár nappal. A szobrot 2006-ban találták meg a La Plata folyó torkolatában a hajó utáni tízéves kutatás eredményeként.

URUGUAY-GERMANY-GRAF SPEE

A cél – amelyet a német kormány is támogatott  – annak megakadályozása lett volna, hogy a 17 éve a tengerből kiemelt szobor rossz kezekbe kerülve neonácik tisztelet övezte kegytárgyává váljon, a beolvasztásról hozott döntést azonban sokan bírálták kulturális és politikai körökben, a kormánykoalíción belül is. Az AFP jelentése nem részletezi, hogy az ellenzők mivel érveltek a beolvasztás ellen.

A sast kiemelő vállalkozás és az uruguayi haditengerészet eredetileg azt tervezte, hogy a szobrot eladják, a bevételen pedig megosztoznak, de a legfelsőbb bíróság az uruguayi állam kizárólagos tulajdonának nyilvánította a tárgyat, így születhetett meg a vitatott döntés a beolvasztásáról.

(Kiemelt képünkön: A 2006. február 13-án készült képen a torkolat mélyéről a Montevideo partjainál 1939. december 17-én elsüllyesztett "Admiral Graf Spee" német csatahajó tatjáról származó sas látható. A náci szimbolikájú sast Pablo Atchugarry uruguayi művész, a nagyméretű márványból készült absztrakt művészeti szobrairól ismert Pablo Atchugarry alakítja át a béke galambjává, és várhatóan novemberre készül el, hogy Uruguayban kiállítsák. Fotó: HO / ALFREDO ETCHEGARAY / AFP)

Ha nyár, akkor vakáció! Az év legmelegebb évszakában mindannyian utazni vágyunk, legyen szó kisebb kiruccanásokról, hosszabb, távolabbi országokba megváltott nyaralásról, a már jól ismert helyekről vagy akár egzotikus tájakról. Döntsünk bárhogy és induljunk bármerre, az ELLE nyári lapszáma a legjobb útitárs lesz!