Meghalt Ken Kercheval

2019. április 25., 06:52

Szerző:

Elhunyt Ken Kercheval amerikai színész, aki a többi között a CBS televízió Dallas című sorozatának egyik sztárja volt - közölte az ügynöke szerdán. A színész, aki a nemzetközi hírű sorozatban Cliff Barnes megszemélyesítője volt, az Indiana államban lévő clintoni otthonában hunyt el még vasárnap, 83 esztendős korában. Halálának okáról a család nem kívánt nyilatkozni. Ügynökének közlése szerint a művészt három gyereke gyászolja. 

Ken Kercheval az 1960-as évektől az amerikai színházak és televíziós műsorok állandó szereplője és több sikersorozat sztárja volt. A róla megemlékező Variety című filmes szaklap kiemelte különösen gazdag tévéfilmes pályafutását, de méltatta a Broadway színpadjain elért sikereit is. 1935. július 15-én született az indianai Wolcottville városában, és a közeli Clintonban nevelkedett. Az indianai egyetemen folytatott tanulmányokat dráma- és zeneszakon, majd New Yorkban tanult színészetet. Az erős dohányos színésznél 1994-ben tüdőrákot állapítottak meg, akkor a tüdeje egy részét el is távolították.

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.