Meghalt Ferdinandy György

Ferdinandy György József Attila-díjas magyar író, költő, kritikus, irodalomtörténész, egyetemi tanár 88 éves volt.

2024. január 8., 10:37

Szerző:

Január 7-én, floridai idő szerint hajnali 4 óra 50 perc körül meghalt Ferdinandy Gyurka. A 88 éves írót Miamiban érte a halál – írja a Magyar Narancs. Ferdinandy György Budapesten született 1935-ben, középiskolai tanulmányait a Budapesti Piarista Gimnáziumban végezte, ahonnan eltanácsolták. 1956-ban felvételt nyert az ELTE BTK magyar–francia szakára, csupán néhány hét múlva kitört a forradalom. December 13-án elhagyta az országot és többedmagával Franciaországtól kért menedéket. Ott kétkezi munkából, majd fordításból és könyveladásból élt, a Strasbourgi és Dijoni Egyetem hallgatója lett, később irodalomtörténeti doktori címet szerzett. 1964-tól a Puerto Ricó-i Egyetem óraadója volt.

1976-1985 között a Szabad Európa Rádió munkatársa volt. 2000 óta felváltva Puerto Rico és Miami között ingázva élt, a 2010-es években visszaköltözött Budapestre, de sokat utazott vissza Miamiba.

Szépírói munkássága 1960-ban kezdődött, amikor első francia nyelvű novelláskötete, a Sziget a víz alatt megjelent. 1964-ben Az év egyetlen napja (Le seul jour de l'année) című elbeszéléskötetéért a Saint-Exupéry-díjjal ismerték el. Első magyar nyelvű, idehaza megjelent könyvét a Magvető publikálta Szerecsenségem története címmel. 1993-ban A francia vőlegény című műve megkapta az Év Könyve elismerést. Legutolsó kötete, a Sziget a víz alatt önéletrajzi ihletésű, és arról az időszakról szól, amikor tanár volt a trópuson. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Gyulai Bence/168.hu)

 

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.