Meghalt Axt László artistaművész

Hetvenkét éves korában elhunyt Axt László, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett, Jászai Mari-díjas artistaművész – tudatta a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ kedden az MTI-vel.

2022. szeptember 28., 13:46

Szerző:

Axt László artista dinasztia tagjaként, lakókocsiban látta meg a napvilágot, édesapja, a „Nagy Ervinó” volt a példaképe, tőle örökölte a trapéz iránti szeretetét is.

A kopftrapéz királya


Axt László artista pályáját testvérével, Jánossal közös fejenállás egyensúlyozó produkcióval kezdte, majd a Magyar Cirkusz és Varieté Vállalat szakemberei szerződést ajánlottak nekik a Fővárosi Nagycirkuszban.

A művész 1970-ben ismerkedett meg későbbi feleségével, Eötvös Ibolyával, akivel Duo Axt néven trapézszámmal világszerte, a legnevesebb cirkuszokban kápráztatták el a közönséget, többek között 8 éven át az amerikai Ringling Circusben. 1989-ben első helyezést értek el a Varsói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon.

Axt László nevéhez fűződik a veszélyes, egyszemélyes saroktrapézszám, amelyet az 1984. március 1-jén bekövetkezett balesete miatt hagyott abba. Az egész ország drukkolt a bámulatos artistaművész felépüléséért, aki gyógyulását követően visszatért a magasba.

Egy ideig A Három Axt néven lépett fel feleségével és lányával, a Porond Csillaga-díjas és többszörös cirkuszfesztivál-díjas Axt Elizabeth-tel. Apa és lánya 1994-től 1996-ig Duo Axt néven varázsolta el a közönséget, majd László abbahagyta az aktív munkát, de éveken át otthonában tanította a leendő artistaművészeket.

Mint írják, Axt László, a „kopftrapéz királya” szeptember 25-én hunyt el. „Kitartása, precizitása, szerénysége, szorgalma, bátorsága és elhivatottsága példaértékű. A Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúzik Axt László artistaművésztől” – áll a közleményben.

(Kiemelt fotónk: Axt László. Fotó: FNC)

17:13

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

2024. április 11., 11:02

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.