Közöny és fagyhalál

2016. február 28., 16:51

A meteorológia szerint az átlagosnál enyhébb az idei tél. Ezért is megdöbbentő a Magyar Szociális Fórum (MSZF) legutóbbi jelentése: tavaly ősz óta 147-en fagytak meg az országban. Tízzel többen, mint a múlt télen, holott még csak február van.

Simó Endre, az MSZF elnöke szerint az éjszakai 5-10 fokos hidegben néhány óra alatt bekövetkezhet a fagyhalál. Főleg a legyengült, idős betegek vannak veszélyben. Az elmúlt tíz évben 2500 ember fagyott meg. Számuk két éve folyamatosan nő.

Az önkormányzatok pályázhatnak állami tűzifaprogramra: a támogatásokból a rászorulókat kellene tüzelővel ellátni.

– Háztartásonként legfeljebb egy köbméter fát oszthatnak szét, ami nem elég. A legszegényebbek a hiányzó tűzifát az árterekre sodródott korhadt fadarabok összegyűjtésével pótolnák ki. Csakhogy ehhez előbb a katasztrófavédelem engedélyét kellene megszerezniük, különben megbüntethetik őket. Kértük a kormányt az engedélyeztetési procedúra eltörlésére, de nem reagáltak – jegyezte meg Simó Endre a 168 Órának.
Az áldozatok 48 százaléka a saját lakásában hűl ki. Ám ez az arány is változik.

– Az elmúlt két-három hétben hárman fagytak meg a szabad ég alatt, tizenhatan a fűtetlen otthonaikban. A városi lakásokban sokan a gázszámlán akarnak spórolni. Választaniuk kell: egyenek vagy fűtsenek – állítja Simó.
Hozzáteszi, az emberi közömbösség is oka a sorozatos fagyhalálnak, hiszen az elhunytaknak is voltak szomszédjaik, ismerőseik. Csakhogy sem nekik, sem a hivatalos szerveknek nem tűnt fel, hogy valaki bajban van.

A MSZF levélben szólította fel az illetékes tárcákat és a Miniszterelnökséget, hogy a szakmával közösen azonnali cselekvési tervet dolgozzanak ki a további tragédiák megelőzéséért. Sehonnan nem kaptak választ.