Ha nem megy New Yorkba, Budapest talán a világ egyik konyhaművészeti központjává válik – A gasztronómia Puskás Öcsije
Kövi Pál nevét sokkal többen ismerik Amerikában, mint idehaza. Pedig a világhírű vendéglős és gasztronómus Balassagyarmaton született 1924-ben, és hamvait ide hozták vissza a tengerentúlról 1998-ban. Nevét nem őrzi utcatábla, viszont szülővárosában sportközpontot neveztek el róla. Kövi ugyanis nemcsak a konyhaművészetnek volt bajnoka, hanem a focinak is, fiatalkorában profi futballistaként is nemzetközi sikereket aratott. „Kövi Pál a gasztronómia Puskás Öcsije” – írja Cserna-Szabó András, az Erdélyi lakoma újratöltve című kötet szerkesztője.
![](/data/articles/178/1785/article-178505/Sandor_Zs_Agasztronomia_Puskas_ocsije__fit_800x10000.jpg?key=2706195dc6c6862597626b7de99234ad)
Amikor Kövi Pál 1998-ban Amerikában meghalt, a The New York Times vezércikkben búcsúztatta őt. Azt írták: „A Four Seasons a világháború utáni új pénzügyi kulturális és hedonista főváros szimbóluma lett.”
Ha a történelem másként alakult volna, és Kövi itthon marad, talán most Budapest lenne a világ egyik gasztronómiai központja. Az, hogy a vendéglős nevét csak kevesen ismerik a hazájában, összefügg azzal is, hogy a gasztronómia nem vált a honi kultúra részévé. Cserna-Szabó András szerint az étel nálunk nem kulturális tárgy. Annak ellenére sem, hogy Eszterházy Pétertől Bächer Ivánig neves magyar írók nemesbítették a magyar gasztroirodalmat. A hazai tudományos kutatásokban is alig foglalkoznak élelmiszerekkel, miközben külföldön a foodstudy új tudományos trend.
A cikk teljes változatát a 168 Óra december 5-én megjelent számában olvashatják el. Keressék az újságárusoknál!