Kivándorlók könyve

A kilencvenes években feloszlik egy vízilabdacsapat. Két csapattárs megfogadja: nem lehet maradásuk ott, ahol egyetlen tollvonással felszámolták addigi életüket. Iván távol-keleti felfedezőútra indul.

2015. június 17., 12:58

„Egy olyan ember tekintete, akit lassan, de biztosan megevett Ázsia” – ilyennek írja le őt Varga Bence az Esős évszak című könyvében (Ab Ovo Kiadó). És Iván tényleg megadja magát a spiritualitásnak, a hétköznapok lassú áradásának. Tamás Hollandiába megy, elölről kell kezdenie mindent. Napról napra él, mosogatóként, segédmunkásként dolgozik. Realizmusa megingathatatlan.

– Tíz évvel ezelőtt a rádióban bemondták a hírekben: feloszlattak egy vidéki vízilabdacsapatot. Innen az ötlet. Több karakterből gyúrtam össze a már-már karikatúraszerűen eltúlzott két figurát – mondja a 168 Órának Varga Bence.

Nem akart aktuálpolitikai üzenetet közvetíteni, mégis sok mai kivándorló mondta neki: olyan, mintha róla szólnának a hollandiai fejezetek. A kiváló helyismeret is feltűnő: Bence egyetemi tanulmányait Hollandiában végezte, s maga is két éven át járta Ázsiát. Az elsőkönyves író egyébként kommunikációs szakember, csak kevés ideje jutott az alkotásra – nem véletlen a tíz éven át érlelt történet. A Távol-Kelet időtlen nyugalma kellett, hogy elkészüljön az Esős évszak.