Oscar-díj: óriási a verseny a nemzetközi film kategóriájában

Az amerikai filmakadémia 92 nemzetközi film, 27 animációs film, valamint 144 dokumentumfilm nevezését fogadta el az Oscar-díjra.

2022. december 13., 11:52

Szerző:

A testület még decemberben nyilvánosságra hozza a kategóriák szűkített listáit, amelyekből végül kikerülnek az Oscar-jelöltek.

Mindhárom mezőnyben erős produkciókkal képviseltetik magukat a nagy stúdiók és a függetlenek is. A variety.com cikke szerint a nemzetközi film kategóriájában évek óta a legerősebb mezőny állt össze: mások mellett Belgiumból a Közel, amelyet már több nagy filmfesztivál, köztük Cannes is díjazott, Dániából a Szent pók, Franciaországból a Saint Omer, Lengyelországból az EO, Ausztriából pedig a Fűző versenghet az Oscar-szoborért. Magyarország idén a Blokád című filmet nevezte.

A nevezési feltételeket teljesítő 92 alkotásból álló listát a filmakadémia legalább 8-9 filmet megtekintő, előzetes becslés szerint mintegy 1100 tagjának szavazatai alapján szűkítik le 15-re. A rövid listán szereplő filmek címét december 21-én jelentik be.

Az animációs filmek és a dokumentumfilmek közül akadnak még olyan produkciók, amelyeknek teljesítenie kell bizonyos kvalifikációs feltételeket.

Az Oscarra pályázó 27 egészestés animációs film között van Guillermo del Toro Pinokkiója, a japán Inu-Oh című produkció, a Pixar stúdió Lightyear című filmje, az amerikai független A24 produkciós vállalat Marcel the Shell with Shoes On című animációja és a Csizmás, a kandúr: Az utolsó kívánság című film is a DreamWorks Animációs stúdiótól.

A dokumentumfilmeknél 144 produkció indulhat a díjért. De az ebben a mezőnyben versenyző produkciók más kategóriákban is esélyesek lehetnek, köztük akár a legjobb film Oscarjára is bejelentkezhetnek.

A mezőny díjesélyesei között emlegetik Laura Poitras filmjét, az All the Beauty and the Bloodshedet, ami a velencei filmfesztiválon Arany Oroszlán-díjat kapott, a Bad Axe című, szintén több díjjal elismert dokumentumfilmet vagy a Fire of Love című alkotást, amely a francia vulkanológus házaspárról, Katia és Maurice Krafftról szól, akik 1991-ben egy vulkánkitöréskor vesztették életüket.

A dokumentumfilm-kategória 15 filmre szűkített rövid listáját szintén december 21-én hozzák nyilvánosságra. Emellett a smink és haj, a hang, a látványeffektusok, az eredeti filmzene, az eredeti filmdal, a rövid animáció, a rövid dokumentumfilm és a kisjátékfilm szűkített listája is akkor derül ki.
Az Oscar-jelöléseket 2023. január 24-én jelentik be. A 95. Oscar-díjkiosztó gálát március 12-én rendezik meg Los Angelesben.

(Fotó: Shutterstock.com)

Február 4-én A Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös megrendezésében ismét megtartják a koncertszezon egyik legpördősebb, legintenzívebb fesztiválját, a Prokofjev-maratont. Az egynapos fesztiválon lesznek nagyzenekari koncertek, intim kamarazene, filmvetítések és ingyenes hangversenyek is.

Európában is egyedülállóan veszélyeztetett múzeum és kulturális tér lett a budapesti, az államszocialista rendszer művészeti értékkel is bíró szoboralkotásait egybegyűjtő Memento Park, derült ki az intézmény közleményéből.

Az Adult Swim kedd este bejelentette, hogy minden együttműködést megszakított Justin Roilanddal, miután az ügyészség testi sértéssel és személyes szabadság korlátozásával vádolta meg az egyik legnépszerűbb animációs sorozat társalkotóját.