Kerekesszékes, szír menekült lány könyvét hirdeti a Newsweek Frankfurtban

Magyarországon át menekült volna az a 17 éves szír lány, akit azóta ismer a világ, hogy a BBC interjút készített vele a magyar–szerb határon. Az azóta Németországban élő Nujeent akkor nem engedték át a határon, más útvonalat kellett választania a nővérével. A magyar határon tapasztaltakról így fogalmaz egy korábbi interjúban: „Szörnyen éreztem magam, mert úgy tekintettek ránk, mintha valami fertőző kór lennénk, amitől meg akarják védeni az országukat.”

2016. október 4., 21:52

A neves magazin európai kiadása, a Newsweek Europe egy születési rendellenesség miatt kerekesszékbe kényszerült fiatal szír lány most szeptemberben megjelent könyvével (Nujeen hihetetlen utazása) hirdeti magát a Frankfurti Könyvfesztiválon. Nujeen Mustafa történetével tavaly szeptember óta többször is foglalkozott a világsajtó. A 17 éves szerzővel a könyvvásár egyik nagyszínpadán lesz beszélgetés október 20-án.

nujeen nujeenwheelchair

 

„Nem akartam, hogy élve eltemessen a stressz és nyomorúság, ami Szíriában körülvett” – mondta a Channel 4  tévécsatorna kérdésére Nujeen Mustapha egy korábbi interjúban. A lány a családjával akkor kényszerült elhagyni a lakóhelyüket, amikor a szír hadsereg és az ISIS is ostromolta a várost és naponta bombázták a házukat.

 

A brit Channel 4 csatorna interjúja a szír lánnyal, amelyben részletesen mesél arról, hogyan járt a magyar határon:

„Szörnyen éreztem magam, mert úgy tekintettek ránk, mintha valami fertőző kór lennénk, amitől meg akarják védeni az országukat. Én nem vagyok betegség, és közülünk senki más sem az.”

Nujeen a török–szír határon keresztül érkezett a családjával Bodrum városába, ahonnan embercsempészek segítségével egy  kis lélekvesztőn keltek át az Égei-tengeren Leszbosz városába. Onnan 14 órán át utaztak komppal, majd busszal Macedónián át a magyar–szerb határra. Itt készített vele interjút a BBC stábja. Akkor nem is jutott át a magyar határon Nujeen és a nővére, más útvonalat kellett keresniük. Azóta Németországban kapott menedékjogot és Köln mellett él az egész család.