Ismét Nemzetközi Tisza Halfesztivált rendeznek Szegeden
Jövő péntektől ismét Nemzetközi Tisza Halfesztivált rendeznek Szegeden, a háromnapos gasztronómiai fesztivál, ahol 2500 literes óriásbográcsában készül halászlé.
Az első szegedi halfesztivált Frank Sándor mesterszakács és a közelmúltban elhunyt Ferenczi Dezső szervezték meg 1997-ben azzal a szándékkal, hogy továbbörökítsék az ízletességéről híres szegedi halászlé főzési hagyományait és népszerűsítsék a halfogyasztást. Frank Sándor közölte, a néhány éve hungarikum címet elnyerő – hivatalosan tiszainak nevezett – halászlé titka a minőségi alapanyagok mellett, hogy többféle hal csontját fölhasználva alaplevet készítenek, melybe alapos passzírozást követően főzik bele a filézett halat.
A fesztiválhoz hagyományosan jótékonysági kezdeményezések is kapcsolódnak. A szegedi gyermeksebészet javára jótékonysági futást és kerekezést szerveznek szombat délelőtt a Partfürdőről rajtolva. A Szegedi Dóm Rotary Club pedig újra – már nyolcadik alkalommal – megrendezi gumikacsaversenyét szombat délután a Tiszán. A bevételből a Rotary Gift of Life – Ajándékozz életet! projektet támogatják, mely azért jött létre, hogy szívfejlődési rendellenességgel született gyermekeknek biztosítson lehetőséget életmentő szívműtéthez.
(Kiemelt képünkön: Kiemelt képünkön: szegedi halászlé. Fotó: Szegedi Nemzetközi Tiszai Halfesztivál Facebook oldala)