552 ezer néző több, mint 561 ezer – az M1 szerint

Érdekes módszerrel vetették össze Zelenszkij sorozatának és az Elxrtuknak a nézettségi adatait. 

2022. március 24., 21:15

Szerző:

Az állami M1 tévécsatorna híradójának egészen abszurd riportjában azt bizonygatta, hogy az RTL Klub által bemutatott A nép szolgája című ukrán sorozat 561 ezres múlt vasárnapi premierje valójában kevesebb embert érdekelt, mint a TV2-n 552 ezres nézőszámmal bemutatott Elkrtuk című film hétfő esti nézettsége – írja a Media1.

„Nézettebb volt a Gyurcsány-film” – ezzel a címmel közölt több perces riportot az állami M1 tévécsatorna a TV2 által a múlt héten, március 14-én bemutatott ElkXrtuk című filmről és az RTL Klub által március 20-án bemutatott A nép szolgája című ukrán sorozat premierjének nézettségéről. Állításukat azzal próbálták igazolni, hogy a teljes lakosságban a vetítés időpontjában éppen televíziónézők hány százaléka (shr%) választotta a műsort, azaz hány százalék jutott rá az éppen tévénézők között.

Amint a lap írja: „A riport készítője azonban vagy teljesen dilettáns és alapvető nézettségre vonatkozó statisztikai információkkal sincs tisztában, vagy az illető nem retten vissza attól, hogy az ellenzék lejáratására összerakott, hol valóságon alapuló, hol pedig fikción alapuló és egyébként bírósági per tárgyát képező filmet sikeresebbnek mutassa az ukrán elnököt szerepeltető, magasabb nézőszámot felmutató RTL-es szériánál. A százalékos adatokat (a közönségarányt) ugyanis semmiképp sem lehet összevetni nem azonos időpontban futó műsorok esetében, csak a nézőszámot.

Hiszen az, hogy éppen hányan kapcsolják be egyáltalán a tévéjüket az adott idősávban, folyamatosan változik, és a két műsor nem azonos időpontban került adásba, így a bázisszám is eltérő.”

(Kiemelt kép: az Elkxrtuk IMDB oldala)

17:13

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.