Hat év alatt, félmilliárdból újították fel a színházat

A moszkvai Nagyszínház, a Bolsoj több évi renoválás után október 28-án nyílik meg egy opera- és balettgálával, amelyen a legfelsőbb orosz vezetés mellett több más államfő is jelen lesz – jelentette be pénteken Anatolij Ikszanov, a színház főigazgatója.

2011. július 25., 13:43

Az ünnepi koncertet november 2-án Glinka Ruszlán és Ludmilla című operájának előadása, majd az újbóli megnyitással kapcsolatos ünnepi rendezvények egész sora követi. Mindjárt a harmadik előadás a milánói Scala zenekarának és kórusának fellépése lesz, mivel a Nagyszínház már öt évvel ezelőtt szerződést kötött arról, hogy az olasz operaház lesz az első vendégszereplő a színpadán. Ezután Csajkovszkij Csipkerózsika-balettje, majd a Scala két balettelőadása, a Szentivánéji álom és az Excelsior következik. Az ünnepi rendezvények sorát Muszorgszkij Borisz Godunov című operájának és Csajkovszkij Diótörő című balettjének felújítása zárja - írja a

7óra7.

Közben folytatódnak az előadások a Nagyszínház Második Színpadán is, amely közvetlenül a főépület mellett van, de lassan elkezdik „visszaköltöztetni” az előadások egy részét a Bolsojba. Ikszanov azonban elmondta: lesznek olyan előadások is, amelyek végleg a Második Színpadon maradnak. A Bolsoj színpadát és akusztikáját egyébként már kipróbálták: Plácido Domingo világhírű operaénekes éppen Moszkvában tartózkodik Operalia énekversenye alkalmából, s amikor meghívták, nézze meg a színházat, nem állta meg, hogy a színpadon el ne énekelje a Pikk dáma című opera egy áriáját. Az énekes Ikszanov elmondása szerint nagyon meghatódott, hiszen hamarosan éppen negyven éve lesz annak, hogy első ízben lépett fel a Bolsojban.

A moszkvai Bolsoj, a Nagyszínház, az orosz zenei, opera- és balettkultúra 1776-ban épült fő jelképe nagyon rossz állapotban volt, amikor 2005-ben bezárták és megkezdték felújítását. A munkálatok elég késedelmesen és kalandosan zajlottak: az épületnek lényegében nem volt megfelelő alapozása, ezért új alapokra helyezték, és több emelet mélységben egy további színháztermet, valamint különféle kiszolgáló helyiségeket építettek alá. Éppen két éve volt egy pillanat, amikor úgy tűnt, hogy össze fog omlani az egész, s ha mégsem, akkor 2013 előtt nem készül el, de Jurij Luzskov akkori moszkvai polgármester közbelépésére megoldották a problémákat és felgyorsult a munka.

A felújítás költségei azonban sokszorosan meghaladják az eredetileg tervezettet, már csak azért is, mert 2009-ben súlyos visszaélésekre derült fény: a szerződésben eredetileg szereplő összeget legalább háromszor átutalták a kivitelező cégnek, több büntetőeljárás is indult. Aztán azzal, hogy Luzskov közbelépésére napi 24 órában háromezer ember kezdett dolgozni, még inkább emelkedtek a költségek.

Ikszanov pénteken nem volt hajlandó a végösszeget megnevezni, azt mondta, ez az állam dolga lesz. Mindenesetre már a felújítás megkezdésekor több mint félmilliárd euróra becsülték a költségeket, ami már akkor is a világ legdrágább színházi helyreállításként került a hírekbe, de azóta ezt jóval felülmúlták a tényleges kiadások.
Noha a felújítás már majdnem kész, és már az UNESCO is nagyra értékelte minőségét, még most is kétezer ember dolgozik megszakítás nélkül az utolsó simításokon.

A renoválás legnagyobb értékeinek az új alapozást, a terület jelentős megnövelését, a legkorszerűbb színpadtechnika beépítését, és legfőként a korábbi felújítások előtti remek akusztika helyreállítását tekintik.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.