Gyászol a Parno Graszt

Mindenkit letaglózott a váratlan tragédia.

2022. február 24., 17:47

Szerző:

Váratlanul elhunyt Oláh János, a Parno Graszt autentikus cigányzenét játszó zenekar nagybőgőse szerdán – tette közzé közösségi oldalán a tragikus hírt az együttes.

„Tegnap este váratlan tragédia ért bennünket. Elhunyt zenekarunk nagybőgőse, családunk Jancsija, Józsi testvére, Krisztián keresztapja, Viktorunk és Helénánk édesapja, Marica drága férje. Nem találunk szavakat… Isten nyugosztaljon, drága barátunk.”

 

A Parno Graszt népzenei együttes döntően családi kapcsolatokra épül, így különösen fájdalmasan érintette őket az együttes nagybőgősének, Oláh Jánosnak a váratlan halála. Az autentikus cigányzenét játszó zenekar közösségi oldalán tette közzé a halálhírt.

A Parno Graszt roma népzenei együttest 1987-ben alapították. A tagok magyarul és romani nyelven énekelnek. A zenekar a zenei gyökereit a közvetlen környezetben gyűjtötte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Paszabról és környékéről, a tagok a mai napig ott élnek.

(Kiemelt kép: Oláh János, a Parno Graszt nagybőgőse. Fotó: a Parno Graszt hivatalos Facebook–oldala)

Benjamin Appl világhírű német bariton és Villányi Dániel zongoraművész Franz Schubert Téli utazását adja elő a magyarországi deportálások 80. emlékévének kiemelt eseményén az Óbudai Zsinagógában szeptember 30-án 19 órakor. A koncert meglepetést is tartogat, hiszen Schubert kuriózumnak számító kórusművét, amelyet a 92. zsoltár héber szövegére komponált e koncert kedvéért tanulta meg Benjamin Appl.

Ady Endre és Léda kapcsolatának egyik tragédiája, hogy Léda 1907-ben halva született kislányt hozott a világra. Bár egyértelmű bizonyítéka nincs, Ady magáénak érezte a gyermeket. Néhány évvel később, már Ady halálát követően, szárnyra kapott a pletyka, hogy a költőnek van egy fia.