Fővárosi artmozik: tragikus folyamat indult meg

A most még 8, nyár végére már csak 7 tagú hálózat nem kap működési támogatást, pedig évi összesen 100 milliónál kevesebb is elég lenne.

2012. július 19., 16:53

Szerző:

Hamarosan bezár a művészfilmeket játszó Odeon mozi Budapesten. Garancs Ágnes, a (most még) 8 tagú Budapesti Artmozi Egyesület titkára a 180 percben azt mondta, úgy tűnik egy tragikus folyamat indult meg, és ha az évek óta az életben maradásért küzdő hálózat nem kap olyan működési támogatást az államtól, amilyen a Magyar Mozgókép Közalapítvány létezéséig érkezett, a mozik már tényleg nem bírják tovább.

Bár a 2012-es büdzsé tervei között még az szerepelt, hogy az akkori nemzetierőforrás-tárca feladatainak egyike a hálózat fejlesztése, úgy tűnik, egyelőre csak a digitális vetítésre való átálláshoz lehet pályázni, de ez a mozik életét nem menti meg, nekik ennél már sokkal komolyabb gondjaik vannak. A szakember szerint összesen 100 millió forint sem kellene a túléléshez, tárgyalnak is, de eredmény még nincs. Az, hogy végül jön-e támogatás, és melyik mozi maradhat életben, 2013 elejére dőlhet el.

Szent Iván napja az éve leghosszabb napja, éjszakája pedig évszázadok óta ihlet meg írókat és költőket. A nyár legmisztikusabb éjszakájához számos babona és hiedelem fűződik, a termékenységi rítusoktól az egészségvarázsláson át a szerelemvarázslásig.