Egykori Fidesz-alapító nyerte a Budapesten rendezett Slam Poetry Európa-bajnokságot, rögtön üzent is Orbánnak

2018. december 1., 15:58

Szerző:

A Közép-európai Egyetemen (CEU) tanító Molnár Péter egykori Fidesz-alapító nyerte a Budapesten rendezett Slam Poetry Európa-bajnokságot. A pénteki este a Trafóban rendezett döntős előadásában a bajnok slammer Orbán Viktornak is üzent – írja a zoom.hu. Méghozzá így:

„Viktor, rég láttalak,long time no see, te miniszterelnök vagy, én slam poetry bajnok. Mindketten a magyarokat képviseljük, a mi közösségünk kicsit demokratikusabb, mint a pártod.

(…) Régóta ismerlek. Emlékszel, amikor a Bibó Kollégiumban kérdeztelek: Mi lesz, ha sikerül demokráciát csinálnunk, de valaki megint túl sok hatalmat szerez? Kizárt! (…) Aki túl sok hatalmat akar, annak velem gyűlik meg a baja – mondtad. 

(...) Viktor, ismered azt az embert, akinek túl sok hatalma lett? Tudsz vele beszélni? Le tudod győzni? Ha te vagy a legerősebb, akkor le tudod győzni önmagadat is!"

A versenyen 21 ország versenyzői vettek részt, magyar bajnoka még sosem volt az évente megrendezett Európa-bajnokságnak. A verseny zsűrielnöke Bob Holman amerikai költő, egyetemi professzor volt, a zsűriben pedig ott ült a Women of the World Poetry Slam Championship idei győztese, a kenyai születésű amerikai, quuer Mwende „FreeQuency” Katwiwa is. Az Európa-bajnokság és a hozzá kapcsolódó rendezvények négy napon át zajlottak, amelyeken workshopot tartott többek között Marc Kelly Smith, a slam poetry atyja is.

A Slam Poetry Európa-bajnokság 3. helyezettje Sofie Frost lett Norvégiából, a 2. helyen Adriana Bertran végzett Spanyolországból. A közönségdíjat a belga Nathan Jonniaux aka REQ nyerte, a zsűri díját pedig szintén Adriana Bertran kapta.

Molnár Péter slamje az alábbi videón 1 óra 18 perctől látható:

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.