Dübörög az oltókampány a fejlett országokban, több mint 200 millió oltást adtak be

Az oltóanyagok 92 százaléka magas jövedelmű országokba jut, a fejlődő országok pedig nélkülözik a vakcinát. Szerbia a világelsők között van, ami az átoltottak arányát illeti.

2021. február 20., 16:19

Szerző:

Már több mint 200 millió adag koronavírus elleni oltást adtak be szerte a világon - írta az AFP-re hivatkozva az MTI. Legalább 201 042 149 adag vakcinát adtak be, de a valós szám ennél jóval több is lehet, ugyanis Oroszország és Kína több mint tíz napja nem frissítette az adatokat. Az oltások jelentős részét, 45 százalékát a G7 csoportban tömörülő legfejlettebb ipari országokban élők kapták.

A G7-csoport egy pénteki virtuális értekezleten úgy döntött, hogy további több mint négymilliárd dollárral járul hozzá a koronavírus elleni védőoltások és gyógyszerek kifejlesztésének felgyorsítására létrehozott ENSZ-programhoz, illetve a szerényebb jövedelmű országok oltóanyag-ellátására életre hívott COVAX-programhoz. A G7-csoport így most már összesen 7,5 milliárd dollárral támogatja a két programot.

Tíz adagból több mint kilencet (92 százalék) magas vagy közepes jövedelmű országokban adtak be. Az alacsony jövedelemmel rendelkező országok közül csak Guineában és Ruandában kezdődött meg az oltási kampány.

Az átoltottsági arányok Izraelben a legjobbak: a lakosság csaknem fele (49 százalék) megkapta már a koronavírus elleni vakcina első adagját, és háromból egy izraeli már a második oltáson is túl van. Az Egyesült Királyságban a lakosság 25 százaléka kapta meg az első adag oltást, míg Bahreinben 16, az Egyesült Államokban 13, Chilében 12, a Seychelles-szigeteken 43, a Maldív-szigeteken pedig 12 százalék ez az arány. Az Egyesült Arab Emírségekben 25 és 50 százalék közötti lehet azok aránya, akik már megkapták első oltásukat.

Érdekesség, hogy a 7 millió lakosú Szerbiában is bejelentették már, hogy több mint 1 millió ember megkapta a koronavírus elleni oltás első adagját. A széleskörű oltókampányhoz hozzájárult, hogy az ország 1,5 millió adagot kapott a kínai Sinopharm vakcinájából.

( Kiemelt képen: A Sinopharm kínai gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcináit pakolják ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium által vásárolt Airbus 330 típusú teherszállító repülőgépből a Liszt Ferenc-repülőtéren 2021. február 16-án. Az első szállítmányban 550 ezer vakcina érkezett. Fotó: MTI/Máthé Zoltán )

 

 

Két magyar nagyjátékfilm is versenyben van a hétfőn kezdődő Berlinalén az Arany Medvéért. Közönség és sztárok nélkül kezdődik az egyik legjelentősebb filmszemle, a 71 éves Berlini Nemzetközi Filmfesztivál.

Véget ért minden idők egyik legnépszerűbb elektronikus zenei duójának pályafutása. Olyan slágereket köszönhetünk a Daft Punknak, mint az Around The World, a One more Time vagy a Get Lucky.

 

Maga Edvard Munch írta rá Sikoly című híres képére, hogy "csak egy őrült festhette.” A Norvég Nemzeti Múzeum szakemberei infravörös vizsgálatnak vetették alá a festményt, és ezt állapították meg.