Búcsúzik a közönségtől a Tünet Együttes a Trafóban

Június 13-án rendezik meg a Tünet Búcsú című programot a Trafó Kortárs Művészetek Házában; a független előadóművészeti társulat múltidéző installációkkal, vetítésekkel és búcsú-performansszal várja a közönséget.

2023. május 15., 14:11

Szerző:

Múltidéző installációk, vetítések várják az érdeklődőket 18 órától a Trafó egész épületében, 20 órától pedig búcsú performansz látható a nagyteremben. A nagyjából húszéves társulat organikus folyamat eredményeképp alakult Tünet együttessé a Szabó Réka köré csoportosuló művészekből, ezért születésének pontos időpontja nem határozható meg. Az évek alatt létrehoztak harminchárom előadást, kilenc performanszt, egy fesztivált, négy színházi kalandjátékot, egy színházi nevelési előadást, négy filmet, számos középiskolásoknak és általános iskolásoknak szóló táncszínházi beavató foglalkozást, tartottak tréningeket, nyitott műhelymunkákat, szerveztek filmklubot, illetve számtalan, az előadásaikhoz kapcsolódó beszélgetést.

„Ezzel az esttel szeretnénk köszönetet mondani mindenkinek, aki alakítóként vagy szemlélőként része volt a Tünet 20 éves történetének”

 – olvasható a Trafó honlapján az előadásról.

Február 21-én Szabó Réka, a Tünet Együttes művészeti vezetője búcsúlevélben jelentette be, hogy a Tünet Együttes hibernálja magát és lezár egy korszakot.

A lezárás részeként tervezik, hogy kiadják a társulat mesekönyvét képmelléklettel kiegészítve, felveszik és elérhetővé teszik a társulat előadásaihoz készült zenéket, dalokat, és online archívumot is szeretnének létrehozni. Addig még utoljára látható a társulat repertoárjából a Nothing Personal című előadás május 16-án a Jurányi Házban, A tünetegyüttes – avagy a függetlenek tündöklése és című előadás két alkalommal, május 25-én és június 9-én az Örkény Stúdióban. A Burok utolsó előadása a MU Színházban lesz június 7-én. A létezés eufóriája című dokumentumfilmet újra műsorára tűzi a Toldi Mozi június 1-jén, közönségtalálkozóval egybekötve..

A Tünet Együttes tagja volt az évek során Dózsa Ákos, Czakó Máté, Furulyás Dóra, Gőz István, Góbi Rita, Kövesdi László, Peer Krisztián, Réti Anna, Szabó Márta, Szabó Réka, Szász Dániel, Vadas Tamara és Valcz Péter, tiszteletbeli tagja Fahidi Éva és Szirtes Attila.

(Kiemelt képünkön: A tünetegyüttes - avagy a függetlenek tündöklése és című előadás. Fotó: Tünet Együttes/Facebook.)

Benjamin Appl világhírű német bariton és Villányi Dániel zongoraművész Franz Schubert Téli utazását adja elő a magyarországi deportálások 80. emlékévének kiemelt eseményén az Óbudai Zsinagógában szeptember 30-án 19 órakor. A koncert meglepetést is tartogat, hiszen Schubert kuriózumnak számító kórusművét, amelyet a 92. zsoltár héber szövegére komponált e koncert kedvéért tanulta meg Benjamin Appl.

Ady Endre és Léda kapcsolatának egyik tragédiája, hogy Léda 1907-ben halva született kislányt hozott a világra. Bár egyértelmű bizonyítéka nincs, Ady magáénak érezte a gyermeket. Néhány évvel később, már Ady halálát követően, szárnyra kapott a pletyka, hogy a költőnek van egy fia.