Bruce Willistől elvették az Arany málnát

Shelley Duvallnak is megkegyelmeztek az ítészek. 

2022. április 1., 16:23

Szerző:

Miután Bruce Willis családja nyilvánosságra hozta, hogy a színésznél afáziát diagnosztizáltak, az Arany Málna-díj alapítói visszavonták a Willisnek az idei legrosszabb alakításáért odaítélt díjat – írta meg az IndieWire.com. Az év legrosszabb produkcióit és színészeit díjazó szervezők egyúttal Shelley Duvall 42 évvel ezelőtti legrosszabb színésznőnek járó jelölését is visszavonták a Ragyogás című filmben nyújtott alakításáért.

Az idei Arany Málna-díjakat szombaton adták át. A díjkategóriák közé ezúttal egy külön Bruce Willis számára felállított kategóriát is felvettek, s ebben Bruce Willis legrosszabb alakítását tüntették ki a 2021-ben bemutatott filmjei közül. A színész nyolc filmben szerepelt, s a díjat a Kozmikus bűn című produkcióért kapta.

Csütörtökön azonban Willis családja nyilvánosságra hozta, hogy 67 éves színész a beszédkészségét és emlékezetét gátló afáziában szenved, s ezért visszavonul a filmezéstől.

A díjat alapító John J. B. Wilson és Mo Murphy erről értesülve bejelentette, hogy visszavonják a Bruce Willisnek szánt trófeát. Közleményük szerint belátták, hogy „ha valakinek az egészségi állapota befolyásolja a döntését és/vagy a teljesítményét, akkor nem helyénvaló Arany Málna-díjat adni neki".

Willist a Los Angeles Times cikke szerint az utóbbi években több munkájában hátráltatta hanyatló egészségi állapota, ami miatt például nehezen tudta megjegyezni szerepeinek szövegét is.

Az Arany Málna-díj alapítói megragadták az alkalmat, és a Shelley Duvallnak a Ragyogás című filmért 1980-ban odaítélt Arany Málna-jelölését is visszavonták. Döntésüket azzal indokolták, hogy Duvall néhány éve nyilvánosságra hozta, milyen bántalmazóan bánt vele Stanley Kubrick a film forgatása alatt.

(Kiemelt képünk: Bruce Willis amerikai színész az Üveg (Glass) című filmjének bemutatójára érkezik Londonban 2019. január 9-én. MTI/EPA/Will Oliver)

17:13

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.