Bödőcs Tibor: Adjunk Ferenc pápának egy Maradona alakú disznósajtot

A humorista a Margó Irodalmi Fesztiválon is mondott nagyokat.

2021. augusztus 13., 10:54

Szerző:

Csütörtökön kezdődött a Margó Irodalmi Fesztivál. A 168 a helyszínről tudósít az eseményről. A csütörtöki nap fő fellépői Bödőcs Tibor és Bereményi Géza voltak. A napot a Szálinger Balázs és a Heaven Street Seven-ből jól ismert Szűcs Krisztián által fémjelzett Szűcsinger formáció nyitotta meg. A csütörtöki program zárásaként pedig bemutatták a Bödőcs Tibor regényéből készült színpadi adaptációt. A Meg se kínáltak című darabot a készítők kocsmaáriaként határozták meg. A monodrámát Thuróczy Szabolcs adta elő a közönségnek. 

Bödőcs Tiborral a fesztivál főszervezője Valuska László beszélgetett. Az irodalmi témájúnak szánt társalgásból azonban nem maradhattak el a vicces részletek sem. Bödőcs Tibor nem csak regényeiről és a zalaiságról beszélt, de az esemény során már egy feltételezett újabb előadásának apró mozzanatai is felszínre kerültek. Hasonló mondatokkal: „Adjunk Ferenc pápának egy Maradona alakú disznósajtot”, utalva a Vatikán vezetőjének közeli látogatására. Hozzátette, hogy a pápa minden volt – még „meleg és migráns is” – addig amíg úgy tűnt, nem találkozik Orbán Viktorral. Az eseményen az is kiderült, hogy a humorista új regénye szeptemberben lesz majd kapható a könyvesboltokban. Korábbi két regényéből Bödőcs Tibor fel is olvasott a közönségnek.

 Fotó: Kováts Zsófi / Margó Irodalmi Fesztivál

Beszélt arról a folyamatról is ahogy, Meg se kínáltak című második regényéből színpadi adaptációt készítettek. A darabot Keresztes Tamás rendezte, színpadra a Pintér Béla Társulat dramaturgja Enyedi Éva alkalmazta. A darabot Thuróczy Szabolcs elő is adta tegnap este a Margó fesztivál közönségének. A közönség vastapssal jutalmazta  játékát. A kocsmaária olyan témákat érint, mint a magyar valóság szerkezete, a tehetség kibontakozásának lehetőségei, az alkoholizmus vagy egy házasság felbomlásának nehézségei. A darab nem nélkülözi a Bödőcs Tiborra jellemző fanyar humort, de a színműben megjelennek drámai elemek is. Az emberi életút során megjelenő konfliktusokat nem csak a humor segítségével mutatja be a monodráma. Thuróczy Szabolcs a színpadon egyszerre nevetette és rendítette meg a Margó fesztivál közönségét. 

Bereményi Gézával a szentgyörgyvári templomkertben Ott Anna beszélgetett. A beszélgetésből kiderült, hogyan vált a gyerekkorátol fogva megszállottan olvasó gyermekből végül irodalmár. Bereményi Géza beszélt ifjúságáról és új könyvéről a nagysikerű Magyar Copperfield-ről. Kijelentette, hogy egy olyan könyvet akart írni, ami igazán „magyar”. Kiemelte, hogy olyan szocializmus és világ, mint Magyarországon sehol sem volt.  A könyvben saját életének eseményeit dolgozta fel. Mint mondta azokat az élet eseményeket dolgozta bele a könyvbe, amelyek a legélesebben maradtak meg a tudatában. 

(Kiemelt kép: Bödőcs Tibor a Margó Irodalmi Fesztiválon 2021. augusztus 12-én. Fotó: Kováts Zsófi / Margó Irodalmi Fesztivál)

17:13

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

2024. április 11., 11:02

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.