Bocuse d'Or – Első ötbe várják a magyarokat
A híres magyar őzhús is a tányérra kerül.
Nagyon erős a Bocuse d'Or szakácsverseny kétnapos, budapesti kontinensdöntőjének csütörtöki mezőnye; a magyar csapattól szép eredmény lesz, ha az esti eredményhirdetésen az első öt között végez – mondta el az MTI-nek a helyszínen a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke, az idei versenyzsűri tagja.
Idén a magyar versenyző Dalnoki Bence, a Michelin-csillagos Stand Étterem sous chefje, commis-ja (segédje) pedig Nyikos Patrik. Széll Tamás coachként segíti a csapatot, melynek elnöke Szulló Szabina, így ő képviseli Magyarországot a nemzetközi zsűriben.
A Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke, Hamvas Zoltán felidézte, hogy már másfél hónappal a kontinensdöntő előtt összeálltak azok az ételek, amelyeket a zsűrinek szeretnének bemutatni, ezért ennek az időszaknak az volt a célkitűzése, hogy a csapat beleférjen az időbe és az utolsó finomságokat is kidolgozza még a versenymunkákon.
Hamvas Zoltán emlékeztetett arra, hogy a Bocuse d'Or döntőin hagyományosan két kötelező elem van: a tányértéma és a hústál. Szerencsére sikeres volt a lobbink, és ezek tényleg magyar alapanyagok: három kézműves módon termesztett burgonyafajta (a Coronada, az Anuschka és a Madison), illetve a magyar őzhús – jegyezte meg.
Az idei tányértéma – az a fogás, amelyet a mai éttermi elvárások szerint, tányérra tálalnak – egy burgonyaétel, amelyhez semmilyen állati fehérjét nem szabad használni a tojás és a tejtermékek kivételével. A másik téma a híres magyar őz: annak gerincét és combját, kacsamájat, illetve az egyik körethez tejfölt és túrót kell felhasználni – ismertette az idei fogásokat.
(Kiemelt kép: Dalnoki Bence főz Bocuse d'Or szakácsverseny európai döntőjében a Sirha Budapest 2022 Nemzetközi Élelmiszeripari és a HoReCa szakkiállításon a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 2022. március 24-én. Fotó: Dimény András / 168.hu)