A medvék Veresegyházra jönnének – Merre tovább, székelyföldi vendéglátás?

Mire cikkünk megjelenik, valószínűleg módosítanak sok intézkedést, ami közvetlenül befolyásolja az utazást, a turizmust. Romániában szinte naponta változnak a járványügyi korlátozások, továbbra sem nyithatnak az éttermek, kávézók, méregdárga vírusteszt eredményét köteles felmutatni a határon átlépő. Ha tehát az olvasó kedvet kapna, hogy felkeresse a csodálatos Székelyföldet, még csomagolás előtt informálódjon a beutazási szabályokról, a határátlépés körüli hercehurcákról, a karanténról.

2020. szeptember 2., 19:30

Szerző:

Székelyföldön a vendéglátás látványosan fejlődött az utóbbi években. Természetesen akad még tanulnivaló, de egyre többen hiszik el, van értelme befektetni és nyelveket tanulni azért, hogy megfelelő minőségű ellátást nyújthassanak a vendégeknek. Bár a három székelyföldi megye – Hargita, Kovászna és Maros – közigazgatási szempontból különálló egységet alkot, vezetőik próbálják „egy ernyő alá gyűjteni” a turizmusban tevékenykedőket, összehangolni az elképzeléseket, kínálatokat. Ajánlataikat külön oldalon kínálják – visitharghita.com, visitcovasna.com, visit-mures.com –, de a 2016-ban alakult székelyföldi Turisztikai Desztináció Menedzsment (TDM) klaszter olyan szakmai szervezet, amely egységesen gondolkodik a térségről. A közös tervezésre, népszerűsítésre szükség is van, hiszen az Erdély látnivalóit ajánló bloggerek, szaklapok alig említik a székelyföldi látnivalókat.

Székelyföldre a természeti szépségekért, a friss levegőért és a csendért, az épített örökségért, valamint a kiváló házias jellegű ételekért látogatnak a turisták belföldről és külföldről is. Jellemzően megszállnak egy előre kiválasztott szálláshelyen, ahonnan kisebb utazásokat tesznek, és bejárják a környék látnivalóit. Ezek például a Gyilkostó üdülőtelep és a Békás-szoros, a Szent Anna-tó, Háromszéken a kúriák, a parajdi sóbánya, a Medve-tó, vagy a Kelemen-havasokban található Isten széke csúcs. Az előző évben – az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint – a nyári szezonban 227 741 turista érkezett Székelyföldre, 743 921 vendégéjszakát könyvelhettek el a szállásadók. A vendégek mintegy harmada külföldről érkezett, zömében Magyarországról.

Ígéretesnek indult az idei szezon is – mondja Gál Levente, aki vidéki panziójában főleg magyarországi csoportokat szokott ellátni. Már a tél végére beteltek a panzió foglalásai. A kora tavaszi, nyári karantén azonban „teljesen padlóra küldte” a vendéglátókat, a helyzet azóta sem sokat változott. Bár a karantént feloldották Romániában is, az utazási korlátozások még mindig érvényesek.

Nagyon-nagyon hiányoznak a magyarországi vendégek. A nyugatabbról érkezők főként medvét látni utaznak ide, de az idén teljes mértékben kimaradtak – állítja a Szent Anna-tó felügyeletét végző Pro Szent Anna Egyesület vezetője is. A medvék viszont – a helyiek szomorúságára – nem maradtak ki. A kimondottan turizmusból élő Tusnádfürdőre például jelenleg is majdnem húsz medve jár be napi rendszerességgel kukázni, kéregetni, vagy ha más lehetőség nincs, élelmet szerezni a panziók konyhájáról. Begyűjtésükre, „elszállásolásukra” nincs megoldás, többszöri kérésre sem reagáltak a bukaresti hatóságok. A veresegyházi önkormányzat ugyan felajánlotta segítségét – magyarázza Albert Tibor polgármester –, hogy tíz medvét saját költségén elszállít, ám ezt a Román Környezetvédelmi Minisztérium megtorpedózta.

Hiányoznak továbbá – főleg a Hargita megyei olcsóbb szálláshelyekről – a Határtalanul programban érkező diákcsoportok is. Az elmúlt években a teljes szezonban jöttek diákcsoportok, ezek az időben tett, biztos foglalások jelentették sok vidéki szálláshely forgalmának nagy részét.

Kilencven százalékkal esett vissza az idegenforgalom 2020 második negyedében – erősít rá a szakember a panziósok tapasztalatára. A járvány miatt ugyanis nagyon nehezen és későn indultak el a bátrabb turisták, ugyanakkor az idén szinte kizárólag belföldről jöttek a vendégek a székelyföldi panziókba, szálláshelyekre – mondja László Endre, a székelyföldi Turisztikai Desztináció Menedzsment klaszter elnöke. A szakemberek nyár elején már próbálták felkészíteni a vendéglátókat az átalakuló elvárásokra, igényekre. Kovászna megyében Covasna Safe Place néven indítottak kampányt, az országban elsőként. Ezt a minősítést 126 háromszéki szolgáltató kapta meg, ezek „jól kidolgozott kritériumrendszer alapján különböző, a kormány által is javasolt óvintézkedéseket vezettek be a járvány terjedése ellen”. Hargita megyében Családbarát minősítést kapott az az ötvenkét vendéglátóhely – szállás- és étkezőhely –, amelyek családcentrikus szolgáltatásokat, programokat nyújtanak.

A szakember szerint a jövőben arra kell készülniük, hogy „fogyaszthatóvá” tegyék a természetközeli helyszíneket. Hiába beszélnek ugyanis ökoturizmusról meg természetjárásról, lovas és kerékpáros turizmusról, ha közben kiderül, hogy sok esetben hiányosak a tárgyi, a személyi és a szervezeti feltételek. Ezeket most gyorsan be kell pótolniuk. A személyi feltételek között olyan szakemberek képzésére is szükség van, akik kézen fogják a belföldi, román ajkú turistát, és Székelyföldön körbekísérik, hogy jól érezze magát. Horváth Alpár idegenvezető, egyetemi adjunktus szerint az a vendéglátóegység maradhat ezután talpon, amelyik képes megfelelő körülményeket nyújtani a belföldi, románul beszélő turistáknak is.

Nem csak az új helyzet okozta nehézségekkel és a járványügyi előírásokkal kell megbirkózniuk a vendéglátásban tevékenykedőknek. Aggodalomra ad okot a gazdaság országos válsága is. A vírus miatt nem nyithattak a vendéglők, éttermek, csupán teraszokon szolgálják ki vendégeiket. A vendéglátásban dolgozók jövője emiatt egyre bizonytalanabb, elemzések szerint a nyári szezon végén több mint egymillió ember maradhat munka nélkül. A szakemberek úgy látják – amennyiben nem dob mentőövet a kormány –, hogy sok jól képzett pincér, szakács, pultos, recepciós vált majd munkahelyet. Ha ez megtörténik, hosszú távon ismét nagy gondokkal kell szembenéznie az utóbbi években fejlődésnek indult turizmusnak.

Székelyföld változatlanul gyönyörű, akkor is, ha a gyimesi Silye-tetőről nézzük, és akkor is, ha a Békás-szoros forgatagában állunk meg egy percre. Azok a vendéglátók, akik megpróbálnak alkalmazkodni az új helyzethez, képesek lesznek fogadni a belföldi turistákat éppúgy, mint a magyarországiakat vagy a távolabbról érkezőket. Hisz beszéljen a vendég bármilyen nyelvet, mind ugyanazt várja el: megbízható minőséget, megfelelő kiszolgálást, barátságos, kedves környezetet.

Sztártudósok, influenszerek és frissen megválasztott polgármesterek is összecsapnak a tizedik Brain Bar jövőfesztivál színpadán, olyan témákat vitatva meg, mint a marihuána fogyasztása vagy az eutanázia. Szeptember 26-27-én a Magyar Zene Házában 200 előadó és 120 program inspirálja az érdeklődőket arra: legyenek ők is tevékeny résztvevői a jövőjük alakításának.

Egy gúnyos dalocska vezette el őt saját zsidósága felfedezéséhez. A vallás aztán komoly szerepet játszott az életében, segítségével közelebb került önmagához és a világhoz – többek között ez derült Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezőjéről. Réczei Tamás Dobd be magad! című műsora exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható, ne hagyja ki!

A rendező arra vágyik, hogy a munkája valamiféle hatást keltsen, ellenkező esetben nem sok értelme van bármit csinálni. Hogy a politika a jelenlegihez hasonló szintű feszültséget kelt majd a színházban arra nem számított – többek között derült Réczei Tamás Dobd be magad! című, exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható műsorából, melynek vendége Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője volt. Ne hagyja ki!

Bár édesanyja személyes ambícióját valósította meg azzal, hogy balettot tanult, ezt egyáltalán nem bánja. Hiszen rengeteg mindent tanult a tánctól, amit a szakmai pályafutása során is kiválóan képes hasznosítani. Többek között erről beszélt a Réczei Tamás vezette Dobd be magad! című műsor vendégeként Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője. Az aktuális epizód exkluzív módon csak a 168-on tekinthető meg, ne hagyja ki!

Székely Kriszta az első diplomáját klasszikus balett szakon szerezte, majd 2015-ben színházrendezőként végzett Székely Gábor és Bodó Viktor osztályában. A budapesti Katona József Színház rendezője kalandos életpályát tudhat maga mögött, amiről a kizárólag a 168.hu felületén látható, Dobd be magad! című műsorban beszélt részletesen. Ne hagyja ki!