A Médiahatóság kivágatta a kisvasutat és az ürességtől kongó stadiont az animációs filmsorozatból

2019. január 30., 12:23

Szerző:

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság utasítására több jelenetet is ki kellett vágniuk az alkotóknak a Candide magyar animációs változatából –  áll a film.hu cikkében. Az alkotók – Bera Nándor, Kreif Zsuzsanna, Turai Balázs, animációs filmrendező és Iványi Bitter-Brigitta kreatív producer – a jelenbe emelte át Voltaire regényének  három kulcsszereplőjét,  a migrációs válságtól sújtott Európába, Steve Jobs néhai Apple-vezér high-tech birodalmába, egy kiirtásra ítélt esőerdőbe és egy marsi űrbázisra.

Az egyik cenzúrázott jelenet, Kim Dzsong Un a kisvasúton
Fotó: Popfilm Hungary

A 13 részes animációs filmsorozat tervével az NMHH két pályázatán, a Macskássy Gyula- és a Dargay Attila-pályázaton is indultak, és nyertek is rá pénzt. Négy év alatt animációs filmsorozat, tavaly ilyenkor azonban, amikor a művüket az NMHH döntőbizottsága elé álltak, szóltak nekik, hogy több jelenetet is el kellett távolítaniuk, mielőtt az adásba kerülhetne a Duna TV-n. Ki kellett vágtak azt az epizódot, amelyben Pangloss mestert keresztre feszítik, eltüntették a kolumbiai maffiózó alkarján kivillanó Szűz Mári-tetoválást is, törölték a tengerimalacot, amely Candide nadrágjából bújik elő, és ki kellett vágniuk, hogy az észak-koreai diktátor,

Kim Dzson Un kisvasúton üdvözli a népet, és azt is, hogy a kisvasúttal  összekötött falvak futballmeccsét egy nézők nélküli stadionban rendezik meg.

Bár az alkotók eleget tettek az NMHH utasításainak – enélkül az animációs filmsorozatot be sem mutathatták volna, arról nem is beszélve, hogy az elnyert támogatást is visszafizetették volna velük –, a művüket mégsem vetítették a Duna TV-n. Végül az RTL Klub vállalkozott arra, hogy december 28-án hajnali 3 órakor egyetlen alkalommal leadja.  Primanima és az Anilogue műsorán, illetve az Aurórában sikerült több alkalommal is vetíteni a vágatlan verziót.

 

 

Egy nappal 88. születésnapja előtt, január 26-án elhunyt Chochol Károly Balogh Rudolf-díjas fotóművész, fotóriporter – közölte hétfőn a Magyar Fotóművészek Szövetsége.

Február 4-én A Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös megrendezésében ismét megtartják a koncertszezon egyik legpördősebb, legintenzívebb fesztiválját, a Prokofjev-maratont. Az egynapos fesztiválon lesznek nagyzenekari koncertek, intim kamarazene, filmvetítések és ingyenes hangversenyek is.

Európában is egyedülállóan veszélyeztetett múzeum és kulturális tér lett a budapesti, az államszocialista rendszer művészeti értékkel is bíró szoboralkotásait egybegyűjtő Memento Park, derült ki az intézmény közleményéből.

Az Adult Swim kedd este bejelentette, hogy minden együttműködést megszakított Justin Roilanddal, miután az ügyészség testi sértéssel és személyes szabadság korlátozásával vádolta meg az egyik legnépszerűbb animációs sorozat társalkotóját.