Zajlik az ukrán elnökválasztás, egy nő meg akarta enni a szavazólapot

2019. április 21., 15:50

Szerző:

Többé-kevésbé nyugalomban zajlik az ukrán elnökválasztása, amelynek az a tétje, hogy Volodimir Zelenszkij humorista vagy a jelenleg hatalomban lévő Petro Porosenko vezeti a következő öt évben a kelet-európai országot. Eddig két kisebb incidens szegélyezte a megméretést, Volodimir Zelenszkij ugyanis pénzbírságot kapott, amiért megmutatta a szavazólapját, és kiderült, hogy nagyvonalúan saját magára szavazott. Eközben a Kyiv Post  a Twitteren számolt egy bizarr incidensről, egy részeg vagy kábítószer hatása alatt álló nőt állítólag erőszakkal kellett megakadályozni, hogy megegye a szavazólapot Volodimir Zelenszkij szülővárosában, Krivij Rihben.

Az ukrán elnökválasztáson helyi idő szerint 15 óráig a választásra jogosultak 44,82 százaléka adta le szavazatát. A legmagasabb a részvétel eddig Zaporizzsja megyében, a legalacsonyabb Kárpátalján volt. A péntek éjféltől elkezdődött és urnazárásig tartó kampánycsend alatt már vasárnap reggelig több bombariadó volt, ezért országszerte több mint 150 tűzszerészcsoportot állított készenlétbe a rendőrség. Vasárnap reggel Odesszában az egyik televízió épületét kutatták át bombariadó miatt a rendőrök, de nem találtak robbanószerkezetet.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.