Meglepő engedményt tett Putyin Grúziának

Feloldja a grúz állampolgárok orosz vízumkötelezettségét. Ilyesmire a 2008-as orosz-grúz háború óta nem volt példa, de úgy tűnik, Moszkva normalizálná kapcsolatait a tbiliszi, jobboldali-konzervatív hatalommal.

2023. május 10., 15:54

Szerző:

Május 15-től 90 napon át vízummentesen is tartózkodhatnak grúz állampolgárok Oroszország területén. Minderről egy Vlagyimir Putyin által szerdán aláírt orosz elnöki rendelet határozott. Az orosz, független Meduza és az ATV által is közölt dokumentum úgy fogalmaz:

„Elrendelem, hogy 2023. május 15-től: Grúzia állampolgárai érvényes személyazonosító okmányok alapján, vízum nélkül léphetnek be és hagyhatják el az Oroszországi Föderációt, kivéve az Oroszországba munkavállalás céljából vagy 90 napnál hosszabb időre Oroszországban való ideiglenes tartózkodás céljából, beleértve az oktatási célú tartózkodást is.”

A rendelet példátlan mértékű enyhülési szándékot mutat Moszkva részéről Grúzia felé. A dél-oszét és abház kisebbségek védelmének ürügyén folyó 2008-as orosz-grúz katonai konfliktus óta ilyesmire eddig nem volt példa. Ráadásul Putyin rendelet egyidejűleg a repülési tilalmat is feloldotta, ez a tilalom 2019 óta volt érvényben az országgal szemben, így újraindulhat a hagyományos menetrend szerinti közlekedés is Grúzia és Oroszország nagyobb városai között.

Az engedékyen hagnemet segítheti, hogy a nyugatbarát Miheil Szaakasvilit bebörtönző jelenlegi kormány, a konzervatív-jobboldali Grúz Álom már nem az Egyesült Államok szövetségesei közé számítja elsősorban magát. Márciusban nagy hatású tiltakozást váltott ki a nyugatbarát grúz ellenzék részéről például egy törvénytervezet, amelyben a kormány a „külföldi ügynökök” kiszűrését tervezte az országban működő civil szervezetek közül - amerikai és magyar mintára. A tiltakozások következtében a kormány a törvénytervezetet végül visszavonta.

(Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin orosz elnök videokapcsolaton keresztül részt vesz a Marsall Rokosszovszkij komphajó zászlófelvonási ünnepségén a Moszkva melletti Novo-Ogarjovo állami rezidencián 2022. március 4-én. fotó: Alexey NIKOLSKY / SPUTNIK / AFP)

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.