Végetért egy igazi siker sztori: meghalt Herr Billa

Akik manapság költöznek Ausztriába, talán a nevét sem ismerik, nem tudják, hogy ő alapította a Billát és a Bipát. Az osztrákok számára azonban a 97 éves korában most elhunyt Karl Wlaschek az életművész szinonimája volt. Mellesleg pedig olyan milliárdos, akivel össze lehetett futni az utcán, és aki szóba is elegyedett az őt megszólítókkal.

2015. június 1., 22:22

Szerző:

A 4,7 milliárd eurós vagyonával a leggazdagabb osztrákok listáján az ötödik helyen álló, feltűnően kis növésű férfiú nem semmi karriert mondhatott magáénak, olyan siker sztorit, amiről az ember nem hinné, hogy Amerikán kívül másutt is megtörténhet. A háború után Charly Walker néven bárzongoristaként indult el az érvényesülés útján. 1953-ban foglalkozást váltott, s 40 négyzetméteren drogériát nyitott. A kicsi boltocskának hét év múlva már 45 filiáléja volt, 1961-ben pedig felvette a Billiger Laden – olcsó bolt – nevet. Ebből lett a frappáns Billa név.

A boltok 1966-tól élelmiszert is árultak, 1969-ben pedig új üzletekkel, a Merkurral, majd a Mondoval , a Bipával (drogéria) és a könyv és írószerdiszkont Libroval bővültek. Wlaschek minden válságot túlélt, zseniális újításai közül a legutóbbi, korát jóval megelőzve, a biotermékek tömeges árusításának bevezetése volt. Évtizedeken át a bécsi társaság kedvenceként piros Cadillacen száguldozott, a hét meghatározott napján egy bárban zongorázott, és sűrűn nősült.

Amikor 1996-ban a Billa láncot eladta, a hálózatnak 18 ezer alkalmazottja volt, s az összes hozzátartozó kisebb hálózattal évi 50 milliárd schillinges forgalmat bonyolított le. Wlaschek ekkor már vagy 15 éve visszavonult a zajos társasági élettől. Üzleti érzéke azonban a jelek szerint kicsit se tompult. A hálózatot 20 milliárd schillingért adta el, egyébként, nem csekély izgalmat keltve: az osztrák mintavállalat német kézbe került. A kedélyek csillapítására – no meg üzleti érdekből – a német REWE megtartotta a jól bevezetett nevet.

A tekintélyes vételár egy ügyes húzással, legálisan megkerülve az adókötelezettséget Wlaschek magánalapítványába került, s az akkor már csaknem 80 éves férfiú rögtön nekilátott a palotagyűjtésnek. A becsvágy is vezérelte: nem akart tehetős „fűszeresként” bevonulni a történelembe, hiányzott az igazi elismerés, a vagyona meg több volt, mint amit el tudott költeni.

Nem fukarkodott: a megvásárolt palotákat vagyonokért felújíttatta. A Kinsky Palota csak egyike tulajdonainak: övé a közeli Ferstel palota, a Café Centrallal egyetemben. Ez jóval későbbi időkből származik, mint a Kinsky, a Ring építésének korából. 1860 körül építette a Bécsi Modern ismert építésze, Heinrich Ferstel báró. Az épület egy ideig a tőzsdének is helyet adott, ma kulturális rendezvények, konferenciák kedvelt színhelye. A Café Centralt, amely korábban írók kedvelt találkozóhelye volt – idejárt például Stefan Zweig –, Wlaschek koncertkávéházzá alakította, itt játszott ő maga is hetenként egyszer.

Alapítványához más paloták is tartoznak, például a Ring túlsó szakaszán a Bécsi Tőzsde épülete is. Amióta a kereskedést elektronikus úton intézik, itt már nincsenek brókerek. Nem fukarkodott a helyreállításnál: 5,8 milliárd eurót költött rá – igaz, a Kinskyre majd háromszor ennyit. Valószínűleg ezek a befektetések megérik: a Tőzsde épületét is gyakran bérlik konferenciák rendezésére. A három legfontosabb palotában évi 600 rendezvényt tartanak.

Irodaházak, toronyépületek a Duna túlsó partján éppúgy tulajdonának részei, mint a mesés veldeni Schlosshotel (Karintia). Itt tartotta 2012 áprilisában, 94 évesen, ötödik esküvőjét – akkor 65 éves élettársával- a nyilvánosság kizárásával. Előzőleg háromszor elvált, egyszer, legutóbb, pedig megözvegyült. Két gyermeke van korábbi házasságaiból: a 40 éves Karl-Philip (második házasságából) évek óta fontos pozíciót tölt be birodalmában. Az alapítvány másik örököse Maria-Luise Bittner, Wlaschek első házasságából származó lánya, és mostohalánya, Claudia Hönigsberger, akinek édesanyja, a milliárdos negyedik neje 2003 őszén hunyt el. Van mit örökölni: a hátrahagyott birodalom 250 ingatlanból áll.

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).