Vége a Netanjahu-korszaknak, Izrael új kormánya munkába áll

Véget ért az eddig leghosszabb időn át regnáló miniszterelnök kormányzása.

2021. június 14., 14:14

Szerző:

Hétfőn 12 év óta először kezdi meg a munkáját olyan kormány Izraelben, amit nem Benjamin Netanjahu vezet. Izrael új miniszterelnöke Naftali Bennett, aki vasárnap megszerezte a megválasztáshoz szükséges többséget új koalíciós egységkormányával. Ő a második olyan miniszterelnöke (Netanjahu után) Izrelnek, aki már az izraeli állam megalapítása után született, korábban Netanjahu kormányában több miniszteri tisztséget is betöltött.

Netanjahu távozásakor azt mondta, hogy korábban vissza fog térni, mint számítanak rá. Az előző miniszterelnök továbbra is a jobboldali Likud párt vezetője marad, és így egyben az ellenzéké is. Benjamin Netanjahu Izrael történelmének eddigi leghosszabb ideig kormányzó miniszterelnöke volt. Az ő kormányát leváltó koalíciós egységkormányban részt vesz Izrael történelmében először egy arab párt is, a Raam, amely egy miniszterelnök-helyettest is delegál a Bennett-kormányba – írja a BBC.

(Kiemelt kép: AFP | Emmanuel Dunand)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.