Üldözik, kínozzák és kivégzik a melegeket, de senki nem tesz semmit

Az Európai Unió és az Egyesült Államok is felelős, hogy Csecsenföldön eddig fajult a helyzet. Nem beszélve arról a Magyarországról, ahol az utóbbi hónapokban egyre inkább elkezdték támadni a nem hagyományos családokat.

2019. április 3., 20:00

Szerző:

– Az, ami Csecsenföldön folyik, egyre inkább olyan, mint egy népirtás. Megpróbálják megsemmisíteni a meleg embereket – foglalja össze a jelenlegi csecsen helyzetet Rémy Bonny politológus, aki a kelet- és közép-európai az LMBTQ mozgalmak helyzetét és az orosz befolyás hatásait vizsgálja.

Az Oroszországhoz tartozó Csecsenföldön évek óta üldözik, kínozzák és  kivégzik a melegeket. A menekülők sorsa szintén aggasztó és kérdéseket vet fel, mert külföldön sincsenek biztonságban. Oroszország nem csak szemet huny a csecsen melegek üldözése felett, de bátorítja is más országok homofób gyakorlatát. – Jelenlegi adataink szerint 2017-ben Csecsenföldön 150 meleg embert tartóztattak le, közülük 120-ról tudjuk, hogy még életben van. Harmincuk sorsáról továbbra sincs tudomásunk. Úgy hisszük, őket is megölték – meséli a politológus, aki aktivistaként közreműködik az üldözöttek megmentésében is.

A melegek csecsenföldi üldözése 2013 táján kezdődött. Bonny egy ismerősét ekkor tartóztatták le először homoszexualitás vádjával, ő lehetett az első a sorban. Később ugyan kiengedték, de újra és újra őrizetbe került, és minden alkalommal újabb neveket követeltek tőle más meleg csecsen férfiakról. Listát készítettek. A férfit – aki azóta Nyugat-Európába menekült – ebben az időszakban a Csecsen Állami Egyetem egyik professzoráról is kérdezgették, akiről a hatóságok szintén úgy gyanították, hogy meleg. Később őt is letartóztatták. Mivel azóta nem került elő, belehalhatott a vallatás során alkalmazott kínzásokba. És nem az egyetemi tanár volt az egyetlen ismert ember Csecsenföldön, aki hasonlóan titokzatos körülmények között el tűnt. Zelim Bakajev, a hazájában népszerű csecsen énekes 2017-ben testvére esküvőjére utazott a Groznijba, de hollétéről soha többé nem érkezett hír. A férfiről sokan pletykálták, hogy meleg, minden bizonnyal a hatóságok rabolták el, és ölték meg. Pedig maga a csecsen elnök, Ramzan Kadirov is rajongója volt zenéjének – morbid, de még közös fotója is volt az énekessel.

Ramzan Kadirov és Jean-Claude van Damme a csecsen elnök 35. születésnapi buliján
Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

A csecsen melegek üldözéséről először a Novaja Gazeta adott hírt 2017-ben. Ekkoriban még csak annyi lehetett tudni, hogy meleg férfiakat tartóztattak le, ám később még borzasztóbb hírek érkeztek az áldozatokról. Mint kiderült, a fogvatartottakat folyamatosan vallatják és kínozzák a börtönökben. Az alvásmegvonás mellett szögekkel teleszúrt baseballütőkkel is kínozták őket análisan, olyan kegyetlen módon, hogy a fogvatartottak közül ebbe többen belehaltak. Jellemző az is, hogy berakják őket egy 15 fős cellába, elárulva, hogy melegek, a többi rabra bízva sorsukat. Közben neveket gyűjtöttek tőlük, hogy még több homoszexuálist tartóztathassanak le. Azok előtt, akik börtönbe kerültek, két út állt: vagy ki kellett fizetniük egy óriási váltságdíjat, hogy elhagyhassák az országot, vagy vallomást kellett tenniük a szexuális orientációjukkal kapcsolatban. Az erről készült felvételekkel aztán megzsarolták őket. Ha megszöknek, a videót bemutatják a családnak, akik felhatalmazást kapnak arra, hogy büntetlenül kivégezzék őket. Egyes beszámolók szerint a homoszexualitásért járó becsületgyilkosság régóta megengedett a meleg hozzátartozókkal szemben. Tudni lehet olyan áldozatról, akit a családja egy erdőben végzett ki, a hatóság bárminemű közbeavatkozása nélkül.

A kegyetlen családi megtorlásról Bonny is hallott történeteket: „Egy férfi nem tudott váltságdíjat fizetni, így videót készítettek róla. Végül sikerült megszöknie Csecsenföldről Szentpétervárra, ahol az Orosz LMBTQ Szövetség által biztosított menedékhelyen lakott. De az apja követte őt az Oroszországba, feltehetően egy másik férfi rokonnal együtt, és meg is találták. Elrabolták, megkínozták és valószínűleg meg is akarták ölni. Végül az Orosz LMBTQ Szövegség megtudta, hol rejtőzködnek, értesítették a hatóságokat, akik végül kiszabadították a férfit.” A Novaja Gazeta hírei és megannyi beszámoló után 2017-ben az Orosz LMBTQ szövetség értesítette a nemzetközi sajtót a csecsen melegek üldözéséről. A globális felháborodás hatására Angela Merkel felszólította Vlagyimir Putyint, hogy vessen véget a letartóztatásoknak. Más országok is kiálltak a csecsen áldozatokért, Belgium és Franciaország jelentkezett, hogy szívesen fogad csecsen LMBTQ-menekülteket. Ennél többen azonban nemigen szólaltak fel és a tiltakozás hamar elült.

Bár Oroszország hivatalos nyomozást indított, ezt két hét múlva lezárták, kijelentve, hogy nem találtak semmilyen bizonyítékot az üldözésekre. Holott  Bonny szerint ebben az időszakban mind a Novaja Gazeta, mind az Orosz LMBTQ Társaság pontos beszámolókat küldött a túlélőkről, arról, hol tartották őket fogva és a letartóztatásuk alatt mi történt velük. Fényképekkel is rendelkeztek az áldozatok sérüléseiről.  Kadirov tagadta, hogy melegeket kínoznának az országban. Elmondása szerint Csecsenföldön nincsenek is melegek, ezért nem is lehetnek üldözésnek kitéve: „Ez butaság”, az HBO Real Sports című műsorában. – Nálunk nincsenek ilyen emberek. Nálunk nincsenek melegek. Ha van, vigyék el őket Kanadába. Köszönjük Istenem, vidd őket messzire, hogy ne nálunk legyenek. Vidd el őket, ha van is valamennyi, hogy megtisztítsad a vérünk. Ennék nyíltabban fogalmazott az orosz állami hírügynökségnek Alvi Karimov elnöki szóvivő, nyíltan célozva arra is, hogy valóban engedélyt adnak a családoknak a meleg hozzátartozók kivégzésére: – Nem tudsz letartóztatni, vagy elnyomni olyan embereket, akik nem is léteznek a társadalmunkban. Ha ilyen emberek élnének Csecsenföldön, a törvénykezésnek nem kéne aggódnia miattuk, hiszen a saját családjuk küldené el őket egy olyan helyre, ahonnan soha nem térhetnének vissza.

A Szovjetunió felbomlása után Csecsenföldön háborúk és polgárháborúk söpörtek végig, a csecsen embereknek pedig új identitást kellett találniuk a szovjet időszakot követően.

Ekkor tértek át tömegesen a muszlim hitre, s ekkor tudtak gyökeret ereszteni és hatalomra jutni a radikális erők. – Ez megmagyarázza, miért annyira homofób a társadalom, miért képesek a szülők megölni a saját gyereküket, ha esetleg homoszexuális

– hívja fel a figyelmet a politológus.

Az üldözésekről szóló hírek egy időre elcsitultak, ám nyugati médiában gyakran szereplő Bonnyt 2018-ban egy újabb menekülő csecsen férfi kereste fel, akit korábban droghasználatra hivatkozva nyáron letartóztattak Csecsenföldön. Mivel ennek semmi alapja nem volt, valószínű, hogy  a szexuális orientációja miatt tették ezt vele, és mostanában jellemző, hogy a letartóztatásokat más vádakkal indokolják, félve az esetleges nemzetközi tiltakozástól. Az újabb hírek szerint 2018 decemberére 40 meleg férfit tartóztattak le droghasználatra hivatkozva. Közülük minimum kettő halt meg a börtönben.

Idén újabb borzalmakra derült fény. A beszámolók szerint a fogvatartottakat mindennap kínozzák és megalázzák: verik őket, szennyvizet itatnak velük, a transzszexuális nőknek leborotválják a haját. Egyiküknek sikerült Nyugat-Európába menekülnie, ahol most egy menekültközpontban él. Még mindig titkolja, hogy meleg, mert a családját ugyanabban a menekültközpontba helyezték el. Ha elmondaná a valós okát annak, miért hagyta ott a szülőföldjét, a hozzátartozói talán meg is ölnék.

Az elborzasztó számok és a megannyi bizonyíték miatt Bonny és az Orosz LMBTQ Szövetség úgy döntött, hogy ismét felhívják a sajtó figyelmét arra, mi történik Csecsenföldön. Úgy gondolták, ha elkezdődne egy nemzetközi vizsgálat, ezek az információk fontosak lehetnek. Közben viszont tartottak attól, hogy a nyilvánosság tovább ronthat az érintettek helyzetén. Félelmük nem volt alaptalan. – A hírek közzététele után három-négy órával az egyik kapcsolattartóm Csecsenföldről már üzent is, hogy nagyon fél, mert a rendőrség ajtóról ajtóra jár és számítógépeket kutatnak át, homoszexualitásra utaló bizonyítékokat keresve. El voltam keseredve, mégis tudtam, valahogy közzé kellett tennünk ezeket a híreket. Közben folyton azt kérdeztük magunktól, hogy mit csináltunk. Lehet, hogy a boszorkányüldözés ettől még durvább lesz? Most, hogy eltelt egy kis idő, úgy látom, folyatnom kell a küzdelmet, mert egy nap ebből egy ügy lesz a nemzetközi büntetőbíróságon – meséli Bonny. Ez azonban még messze van, a politológus  által megkeresett legtöbb kormány a csecsen helyzettel kapcsolatban a 2017-ben elindított Moszkva Mechanizmusra hivatkozik, aminek részeként egy küldöttséget küldtek Moszkvába a melegek üldözésének kivizsgálására. Ez már lezajlott, s ezzel a kormányok számára vége is a történetnek.

Melegfelvonulás Szentpéterváron 2015-ben. Homofób törvények árnyékában
Fotó: AP/Dmitry Lovetsky

Korábban az LMBTQ-jogok legnagyobb védelmezője az Egyesült Államok volt, de a politológus szerint Donald Trump elnökségével ez a korszak véget ért. „Csecsenföldön, Tanzániában és Azerbajdzsánban is elkezdtek kivégezni a melegeket, de Amerika nem reagál.

Az amerikai kormány is felelős mindezért, hiszen lenne hatalma az üldöztetés megállításához. De Trump és az alelnöke, Mike Pence úgy tesz, mintha mi sem történne. Az Egyesült Államok egy menekültet sem fogadott be Csecsenföldről. Ez pedig őrjítő – mondja Bonny – Az ország, amely egykor a demokráciát hirdette a világban, most egy népirtásra sem reagál. 

Bonny és az Orosz LMBTQ Szövetség nagyjából egyedül maradt. Jelenleg az Orosz LMBTQ Szövetség megpróbál minél több csecsen meleget összegyűjteni az országon belül, és elérni, hogy Moszkvába vagy Szentpétervárra menekülhessenek, ahol tudnak nekik szállást és menekültvízumot biztosítani. Ami nem könnyű, hiszen a csecsenek alapvetően szegények, gyakran nem engedhetik maguknak meg azt sem, hogy moszkvai vonatjegyet vegyenek. Elvileg bármikor elhagyhatják az országot, nem akadályozza őket senki, a repülőtereken azonban az ellenőrzések miatt könnyen nyomon követhető, ha valaki emigrálni akar, így ezt az útvonalat nem ajánlják. A megoldás az autó és a vonat, azzal nem jelenthet problémát a határátlépés, elsősorban Fehéroroszország felé, és onnan tovább az Európai Unió területére, mert túlzott ellenőrzés nincsen. Jelenleg is azt próbálják megértetni a Csecsenföldön ragadt melegekkel:

meneküljenek, van rá módjuk.

Kérdés azonban, mi vár rájuk azután, hogy elhagyták az országot. Nincs kizárva, hogy továbbra is üldözni fogják őket, mivel a család – vagy akár más csecsenek – bármikor megtalálhatják és kivégezhetik őket az állam nevében. – Jelenleg is együtt dolgozom egy csecsen menekülttel, aki már Hollandiában él. Saját LMBTQ-szervezetet hozott létre, ő volt az egyik első LMBTQ-menekült Európában. Bár már három-négy éve tartózkodik Nyugat-Európában, még mindig fél képpel és teljes névvel egy újságban megjelenni. Tart attól, hogy megtalálják más csecsenek, és megpróbálják megölni. Hasonló félelmekkel kell élnie minden olyan menekültnek, aki például Belgiumba próbál letelepedni. Ott, miután jelentkeznek menekültstátuszra – az ország eddig mindösszesen húsz humanitárius vízumot adott ki – egy menekültközpontba kerülnek, ahol viszont a legtöbb lakó egyedülálló, kifejezetten homofób muszlim férfi. Ezért itt is titkolózniuk kell, hiszen könnyen megölhetik őket. Így ezek az emberek, még ha el is jutnak Nyugat-Európába, továbbra is félnek. Arról nem is beszélve, hogy sokan nem itt tudnak mit kezdeni magukkal, hiszen idegen nyelveket nem beszélnek, munkát vállalni ezért nem tudnak. Ha tanulnak is angolul, franciául, németül, az, hogy olyan nyelvtudásuk legyen, amivel már el tudnak helyezkedni, évekbe telhet. Sokan ezért inkább Oroszországban maradnak.

Bár Vlagyimir Putyin szemet huny a melegekkel szembeni csecsenföldi kegyetlenkedések felett, az Orosz LMBTQ Szövetség működése legális, és a hatóságok azt is engedik, hogy Oroszországba meneküljenek az üldözöttek Csecsenföldről. Ugyanakkor az Orosz LMBTQ Szövetség szinte titokban dolgozik, a tagok titkosított üzenetekkel tartják egymással és a sajtóval a kapcsolatot. – Ha szigorúan a törvényeket nézzük, Oroszország nem a legbarátságtalanabb hely az LMBTQ emberek számára” – magyarázza ezt  Bonny. Ám a szövetség csak szigorú és kifejezetten homofób törvények árnyékában működhet.

Tüntetés 2013-ban Madridban az orosz hatósági homofóbia ellen. Oroszországban 2017 óta be van tiltva ez a Putyin-ábrázolás
Fotó: AP/Paul White

Az 1990-es években, Borisz Jelcin elnöksége alatt az LMBTQ mozgalmak kilátásai ehhez képest meglepően pozitívak voltak. Amikor azonban Putyin külső és belső ellenségkeresésbe kezdett, a külső ellenség a nyugati világ lett, a belső ellenség pedig minden olyan társadalmi csoport, amely nem követte a régi tradíciókat. Az ellenségesnek ítélt nyugati kultúrákban, az Egyesült Államokban, Angliában, Franciaországban és Németországban az elmúlt évtizedekben egyre inkább láthatóvá váltak az LMBTQ-mozgalmak, egyre több jogot harcoltak ki a meleg közösségnek. Ezzel párhuzamosan Oroszországban Putyin összekötötte a külső ellenséget a belsővel, így az LMBTQ-közösség a támadások középpontjába került. A támadások egyik csúcspontja 2013-ban volt, amikor Oroszország bevezette az antipropaganda-törvényt. Ez megtilt minden, az LMBTQ-jogokat propagáló tevékenységet olyan helyszíneken, ahol gyerekek tartózkodhatnak. Vagyis gyakorlatilag mindenhol. „Ha a Vörös téren egy szivárványzászlót lengetsz, letartóztathatnak. Hiszen ezt gyerekek is láthatják.” – foglalja össze Bonny. Minden LMBTQ témájú honlapon ott kell lennie a 18+-os logónak.

Mindebből az is következik, hogy bár az LMBTQ jogvédő szervezetek legálisan működhetnek Oroszországban, nem foglalkozhatnak kiskorúakkal, és minden rendezvényt szigorú rendőri ellenőrzés kísér. Szentpéterváron minden évben próbálnak melegfelvonulást rendezni, de minden évben letartóztatnak miatta embereket. Bonny szerint a ozgalom underground jellegűvé vált.

Ez ellen pedig nem szólal fel még az Európai Unió sem, ami már csak azért is meglepő, mivel nagyjából az ez az egyetlen nemzetközi szervezet, amely kiáll az LMBTQ-jogokért a világban. A csecsen melegek esetében viszont mindenki hátrál. Ez a magatartás Bonny szerint az ukrajnai háború után alakult ki. Azóta próbálja mindenki inkább rendezni a helyzetét Oroszországgal.

Nem akarnak kemények lenni vele és még rosszabbá tenni a kapcsolatot néhány meleg és Csecsenföld miatt.

Bonny véleménye szerint a csecsen helyzet miatt Magyarország is felelős. A melegek üldözése körüli nemzetközi érdektelenség egyik oka, hogy az Európai Unióban erőre kapnak a jobboldali populista pártok, amire a legjobb példa éppen Magyarország. A magyar kormány elutasítja a közös fellépést az LMBTQ-közösséggel kapcsolatban. – Azzal, hogy Magyarország és Orbán Viktor ellentmond az Európai Unióban az oroszországi melegek jogi védelmének és együttműködik az oroszokkal, valamilyen szinten felelőssé válik azért, ami Csecsenföldön történik. Magyarország amiatt is felelős a meleg üldözésért és az LMBTQ-emberek ellen irányuló népirtásért Csecsenföldön, hogy terjeszti Oroszország ideáit. Persze nem arról van szó, hogy Putyin felhívta Orbánt, hogy akkor most megölünk néhány meleget Csecsenföldön. De létezik egyfajta nemzetközi homofób együttműködés, amit az oroszok szerveznek –  véli a politológus.

Bonny szerint erre az egyik bizonyíték a Családok Világkongresszusa. Bár az Egyesült Államokban bejegyzett nonprofit szervezetről van szó, alapítója egy moszkvai látogatás után hozta létre. Az erősen homofób, neokonzervatív és abortuszellenes csoportokat tömörítő szervezet rendezvényét 2017-ben Budapesten tartották, maga Orbán Viktor nyitotta meg. Az idei, veronai rendezvényen Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkár tartott előadást. Mások mellett felszólalt Dmitrij Szmirnov orosz ortodox esperes is, aki szerint az abortuszon átesett nők kannibálok, valamint Theresa Okafor, aki azoknak a nigériai melegellenes törvényeknek az egyik legnagyobb támogatója, amelyek alapján az afrikai országban akár 14 évre is elítélhetnek embereket szexuális orientációjuk miatt.

Bár az LMBTQ-közösség eddig nem volt a magyar kormány célkeresztjében, az utóbbi hónapokban egyre inkább elkezdték támadni a nem hagyományos családokat. Ezekre a támadásokra eddig nem volt példa, Bonny szerint azonban nem véletlen, hogy most elkezdődtek. – Ez teljesen szervezett. A kérdés, hogy Oroszország szervezi-e, vagy csak arról van szó, hogy Orbánnak megtetszettek Putyin gondolatai. Én inkább azt mondanám, hogy Oroszország szervezi, de Orbánnak is rokonszenvesek ezek az ideák. Ha nem így lenne, Oroszország nem tudná mindezt véghezvinni Magyarországon. A mintát Oroszország biztosítja Magyarország és más államok, illetve különböző országok egyes pártjai számára, hogy strukturált formában terjeszthessék a homofóbiát.

Novák Katalin felszólás közben a Családok Világkongresszusán
Fotó: MTI/Emmi

Bonny Ukrajnát hozza fel példaként. Amikor az ország megpróbált megszabadulni az orosz befolyástól, elborították az oroszok által pénzelt plakátok, amelyek azt hirdették, hogy ha Ukrajna csatlakozik az EU-hoz, egyre több melegfelvonulás lesz, bevezetik az azonos neműek házasságát, és ettől majd felborulnak a klasszikus családi értékek. Ha Magyarország államilag próbálna befogadóbb és progresszívebb lenni az LMBTQ-közösséggel kapcsolatban, az oroszok itt nem tudnának ilyen látványos módon hatást gyakorolni az országra, de indirekt módon támadnának, a szélsőjobboldali erők pénzügyi támogatásán keresztül.

Jelenleg Magyarországon egyre progresszívebben állnak az LMBTQ-jogokhoz, miközben a politikai kurzus egyre inkább homofób, és  Bonny szerint számolni kell azzal, hogy a helyzet romlani fog.

– Az 1920-as években Németország volt a leginkább melegbarát ország Európában, Berlinben léteztek nyíltan LMBTQ-orientációjú klubok is. Egy-másfél évtizeddel később az LMBTQ-embereket üldözni kezdték, sokukat koncentrációs táborokban ölték meg. Nagyon radikális példa ez arra, hogy a dolgok drasztikusan megváltozhatnak – állítja.

Esély persze arra is van, hogy az elfogadás erősödjön. Az LMBTQ-mozgalmak az elmúlt két évtizedben sok eredményt értek el, még Magyarországon is. Ha azonban a homofóbiát támogató orosz befolyás erősödik, és találkozik a magyar kormány saját politikai szándékaival, akkor kevesebb az esély a pozitív változásra.