Katonai szakértő: az oroszok hamarosan támadást indítanak Magyarország ellen is

A győzelem napja, azaz május 9. után több országban, köztük hazánkban is provokációkra készülhetnek az oroszok – véli egy ukrán katonai szakértő. 

2022. május 6., 13:50

Szerző:

Május 9-ig az oroszok fokozni fogják támadásaikat, hogy a II. világháborús győzelemre emlékező orosz nemzeti ünnepre minél nagyobb területet vonjanak ellenőrzésük alá – nyilatkozta egy ukrán hírügynökségnek Nyikolaj Szungurovszkij, a Razumkov Központ munkatársa.

A szakértő azonban ennél meredekebb állítást is megfogalmaz:

úgy véli, nem zárható ki, hogy Moszkva provokációkra készül Moldova és Magyarország területén. 

Szungurovszkij részletesebben Moldováról beszélt. Szerinte az oroszok tervei között szerepel, hogy bekebelezzék az általuk 30 éve fenntartott szakadár államot,  „Dnyeszter Menti Köztársaságot", ezzel pedig közelebb kerüljenek Dél-Ukrajna és a fekete-tengeri partvidék megszerzéséhez. Így sem tartja azonban valószínűnek, hogy nyílt támadást indítanak a régióban, ehelyett beszivárgással próbálnák „átvenni az irányítást”.

Hozzátette: prognózisa szerint Vlagyimir Putyin május 9-én általános mozgósítást jelent be, hogy megtöbbszörözze támadó erejét Ukrajnában.

(Kiemelt képünk: Orbán Viktor miniszterelnök  fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnököt a Karmelita kolostor előtt 2019. október 30-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)