Hatályos Bencsik kedvence, a melegeket halálbüntetéssel sújtó törvény

Yoweri Museveni ugandai elnök pünkösdkor aláírta azt a homoszexualitás elleni törvényt, amely alapján az elítéltekre több évtizedig vagy életfogytig tartó börtön, sőt, akár halálbüntetés is kiszabható. Az ország parlamentjének 389 képviselőjéből kettő kivételével mindannyian megszavazták a jogszabályt.

2023. június 2., 19:00

Szerző:

A 24.hu felidézi, hogy 2014-ben Ugandában már elfogadtak egy hasonló homoszexualitás elleni törvényt, de akkor a nemzetközi felháborodás miatt hatályon kívül helyezte a legfelsőbb bíróság. Qwin Mbabazi ugandai LMBTQ-aktivista erre úgy emlékezett vissza egy rendezvényen, hogy „amikor 2014-ben ez történt, 20 éves voltam. Eltelt egy évtized, 30 éves vagyok. És nem akarom ezt átélni. Nem akarok még egy évtizedet abból, ahol most tartunk”.

A Demokrata főszerkesztője korábban a Hír TV adásában az alábbiakkal kommentálta a törvénytervezetet:

„A bubuk az új szentek. És akkor azt mondják erre az ugandaiak, hogy mi meg jól lenyakazzuk őket, hogyha itten próbálkoznak összeállni kettesével. Ez egy üzenet, hogy Afrika nemcsak, hogy nem vesz részt ebben a szemétségben, hanem szembefordul. Mert Uganda csak egy ország, de ők voltak a legbátrabbak, vélhetőleg a többi is követi” – emlékeztet Bencsik András szavaira a portál.

Az ugandai parlament elnöke azonban örömét fejezte ki, mivel a törvényben a családszentségének védelmét látja. „Keményen kiállunk, hogy megvédjük népünk kultúráját, értékeit és törekvéseit” – tette hozzá a Twitteren közölt nyilatkozatában.

A nemzetközi felháborodás ezúttal sajnos nem tudta megakadályozni a brutális számonkérés beiktatását. Joe Biden amerikai elnök úgy fogalmazott közleményében: „tragikus megsértése ez az egyetemes emberi jogoknak. Nemcsak az ugandaiakkal szemben, hanem az országban tartózkodó amerikaiakkal szemben is”. Egyúttal emlékeztetett, hogy közel egymilliárd dollárral segíti az amerikai kormány Uganda embereit, vállalkozásait, intézményeit, hadseregét.

Az LMBTQ-jogokért kiállók, aktivisták akár 20 éves szabadságvesztéssel is sújthatók a „homoszexualitás propagálása” miatt, de a megfogalmazás azokra is veszélyt jelenthet, akik az AIDS ellen küzdenek, vagy az egészségügyben dolgoznak. Ennek ellenére a jogszabály ellen Ugandában is tiltakoznak, több szervezet is az alkotmánybíróság elé viszi a törvényt annak megsemmisítését kérve, mert szerintük diszkriminatív, és sérti az LMBTQ-emberek jogait.

 

Aggodalomra ad okot, hogy a törvény elfogadása több afrikai ország számára is precedens lehet. Kenya, Zambia és Ghána erősen konzervatív országokként magukévá tehetik az ugandai parlament lépését – emlékeztet a portál. Ezt csak mélyíti, hogy Uganda anglikán érseke, Stephen Samuel Kaziimba februárban arról beszélt, hogy a melegjogi csoportok „gyermekeinket a homoszexualitásnak toborozzák”.

A közel négy évtizede hatalmon lévő Museveni elnök pedig Európával szemben fogalmazott meg több mint sarkos álláspontot:

„Európa elveszett. Ezért azt akarják, hogy mi is elvesszünk. Jó, hogy visszautasították az imperialisták nyomását. És ezt megmondtam nekik is. Bármikor, ha jönnek hozzám, azt mondom nekik: kérem, fogják be a szájukat” – közölte a parlamenti képviselők előtt.

(Kiemelt kép: homoszexuálisellenes aktivisták plakátokkal vonultak fel Kampala utcáin 2014. augusztus 11-én, hogy demonstráljanak az ugandai alkotmánybíróság által megsemmisített melegellenes törvény ellen. Fotó:ISAAC KASAMANI / AFP)