Zöld utat kapott az afrikai gyermekek védelmét szolgáló malária elleni vakcina

A vakcina alkalmazása évente több tízezer fiatal életét mentheti meg.

2021. október 6., 21:01

Szerző:

Történelmi pillanat: a halálos betegség elleni küzdelem fordulatot vett. Afrika nagy részén beolthatják a gyermekeket malária elleni vakcinával, miután zöld utat kapott az oltóanyag felhasználása a WHO-tól – írja cikkében a BBC után a HVG.

A Ghánában, Kenyában és Malawiban az RTS,S nevű vakcinával végrehajtott kísérleti programok sikere után az Egészségügyi Világszervezet úgy véli, a vakcinát egész Afrikában és más, közepesen vagy erősen maláriafertőzött régiókban is be kell vezetni. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója elmondta, ez egy történelmi pillanat, a vakcina alkalmazása évente több tízezer fiatal életét mentheti meg

Évente világszerte mintegy 230 millió megbetegedés és 400 000 haláleset fordul elő a malária miatt, ezeknek a 95 százaléka Afrikában jelentkezik, ahol 2019-ben több mint 260 ezer gyermek halt bele a betegségbe. 

A tesztek során kiderült, a vakcina 10-ből körülbelül négy maláriás esetet, 10-ből három súlyos esetet előzhet meg. A vérátömlesztésre szoruló gyermekek száma harmadával csökkenhet. Kétségek merültek fel azonban azzal kapcsolatban, hogy az oltóanyag a valóságban is működne, mivel a hatékonysághoz négy adagra van szükség. Az első hármat egy hónapos különbséggel, öt, hat és hét hónapos korban kell beadni, az utolsó emlékeztető oltásra pedig 18 hónapos kor körül van szükség – írja a HVG.

 

(Kiemelt kép: Az Ewin Poliklinika egyik ápolónője kiveszi a Mosquirix malária elleni vakcinát egy üvegből, hogy beadja egy csecsemőnek a Pempamsie Hotelben, Cape Coastban, Ghánában 2019. április 30-án. (Fotó: CRISTINA ALDEHUELA / AFP)