Tíz év múlva soha nem látott közelségbe kerül hozzánk egy nagy pusztításra képes aszteroida

2019. május 2., 20:48

Szerző:

Alig 10 év múlva érheti el a Földet az a 340 méter átmérőjű aszteroida, ami alig 33 ezer kilométerre húz el a Föld mellett. Ez nagyjából a Föld–Hold-távolság egytizede - írja a hvg.hu.

Miközben a NASA épp azt próbálgatja, mi történik, ha egy aszteroida közelít a Föld felé, a jelek szerint egy aszteroida valóban a Föld felé közelít. Pánikra nincs ok, a számítások szerint el fogja kerülni a bolygónkat, ugyanakkor meglehetősen ijesztő, mennyire közel jár majd hozzánk – alig 10 év múlva.

Amikor a Kitt Peak Nemzeti Obszervatórium csillagászai 2004-ben felfedezték a 99942 Apophis kódnevű aszteroidát, a számításaikból kiderült, hogy 2,7 százalék az esély rá, hogy eltalálja a Földet. Ezért a Torino-skálán (amely az ilyen objektumokat rangsorolja veszélyességük alapján) 4-es besorolást kapott, ami a legmagasabb fokozata a földközeli égitesteknek.

Az Apophis kisbolygó

Marina Brozovic, a NASA a kalifornai Pasadénában található Jet Propulsion laboratóriumának tudósa szerint az, hogy az Apophis 2029-ben ennyire közel kerül majd a Fölhöz, komoly tudományos lehetőséggel bír.

A 340 méter széles aszteroida 2029. április 13-án repül majd el nagyjából 33 ezer kilométerre tőlünk. Csak emlékeztetőül: a Föld–Hold-távolság nagyjából 384 ezer kilométer. Az objektum ráadásul újra visszatér majd a Földhöz, a várakozások szerint valamikor 2036-ban, de hogy akkor mennyire lesz közel, azt egyelőre nem tudni.

A tudósok a méréseknek köszönhetően kizárták, hogy most a bolygónkba csapódjon az Apophis, így most arra koncentrálnak, hogy milyen adatokat lehet majd kinyerni belőle, és hogyan lehet ezeket a méréseket elvégezni.