Tisztogatás Törökországban – ötvenezer embert kirúgtak, bebörtönöztek

Az Erdoğan vezette török kormányzat már az iskolákra és az egyetemekre is kiterjesztette a múlt hét pénteki sikertelen puccskísérletet követő tisztogatásokat.

2016. július 20., 18:16

Szerda reggel a TRT török tévécsatorna arról számolt be, hogy az országban minden egyetemi oktatónak megtiltották a külföldre utazást.

Kedd folyamán tizenötezer oktatási dolgozót függesztettel fel, és lemondásra szólították fel az ország valamennyi egyetemének dékánját.

A jelek szerint az Erdoğan vezette török kormányzat az írmagját is ki akarja irtani az állami szférából a Fethullah Gülen hitszónokkal szimpatizálóknak. A jelenleg az Egyesült Államokban élő Gülen az egyik legnagyobb kritikusa az autokrata vonásokkal rendelkező, illiberális államot építő Erdoğannak. A török vezetés álláspontja szerint Gülen a felelős a meghiúsult puccskísérletért, a hitszónok ugyanakkor cáfolja, hogy köze lett volna az eseményekhez.

A török elnök a puccskísérlet óta telefonon tárgyalt a Fehér Házzal. Az amerikai elnök szóvivője szerint az Egyesült Államok segítséget ajánlott Törökországnak, ugyanakkor mértékletességre szólította fel az elnököt.

Szerdára több mint ötvenezer katonát, rendőrt, bírót, közalkalmazottat és tanárt függesztettek fel vagy tartóztattak le az államcsínykísérlet miatt. Erdoğan emellett a halálbüntetés visszaállításának témáját is napirenden tartja – az európai vezetők bírálata ellenére is.

(

Euronews)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.