Javultak Szlovákia járványügyi kilátásai a tömeges tesztelésnek köszönhetően

A szlovák kormányfő támogatna egy újabb országos tesztelést.

2020. november 7., 09:06

Szerző:

A szlovák egészségügyi miniszter tegnap este arról beszélt, hogy javul a járványhelyzet Szlovákiában, csökkent a koronavírus reprodukciós száma, és kevesebb pácienst kezelnek kórházban, mint arra korábban számítottak – írja a parameter.sk.

A Szlovákiával szomszédos országokban elmondása szerint rosszabb a helyzet, elsősorban Lengyelországban és Ausztriában. Csehország már nem a leginkább sújtott állam az EU-ban, Belgium ugyanis megelőzte.

Marek Krajčí egészségügyi miniszter közölte, jelenleg 2500 hatvanöt év feletti fertőzött van Szlovákiában. Igor Matovič szlovák miniszterelnök szerint az ország rendkívüli eredményeket ért el a koronavírus elleni harcban. Mint fogalmazott, örül, hogy a helyzet javul, annak ellenére is, hogy az stratégiáját sokan bírálták. Azt állítja, hogy az országos tesztelés nélkül nem sikerült volna ilyen eredményeket elérni, és a helyzet ugyanolyan ütemben rosszabbodott

A szlovák kormányfő azt mondta, támogatna egy újabb országos tesztelést. Szerinte az embereknek választaniuk kell az ország teljes leállítása és a rendszeres tesztelés között, például egyszer egy héten.