Súlyos beteg Lengyelország ura – Találgatások a Kaczynski utáni életről

Hónapok óta súlyos beteg Jaroslaw Kaczynski, Lengyelország tényleges irányítója. Az általa létrehozott politikai párt sokat vesztett erejéből, és utódjelöltek is felbukkantak. A vezérelvű jobboldalt erősen fenyegeti, hogy béna kacsává válik.

2018. augusztus 23., 19:24

Szerző:

A régi zsidó legenda szerint a tudós prágai Löw rabbi agyagból emberalakot formált, s a teremtmény, a Gólem engedelmesen szolgálta. Egyszer azonban a szombat bejövetele előtt a rabbi elfeledte kivenni a Gólem szájából a lapocskát, amelyre a bűvös igéket jegyezte, s amelytől az agyagóriás működött. Ekkor a legendás robot tombolni kezdett, tört-zúzott. Csak a rabbi állíthatta meg, viszont csak örökre. Ilyen „politikai Gólemnek” teremtette pár éve Andrzej Dudát, a jelenlegi köztársasági elnököt Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke.

Duda korábban harmadvonalbeli jobbközép politikus volt, jogi szakértő. Helyettes államtitkár volt a repülőgép-szerencsétlenség áldozatául esett Lech Kaczynski elnök hivatalában, majd a PiS listáján bejutott az Európai Parlamentbe is. A jóképű, viszonylag fiatal, jó házból való jogász megnyerte a 2015-ös elnökválasztást, s ezzel utat nyitott a PiS egy évvel későbbi átütő választási győzelméhez. Kaczynski kiemelte őt az ismeretlenségből, majd bábként kezelte. Többször megalázta, véleményét nem kérte ki fontos döntésekben. Duda korábban próbálkozott azzal, hogy önálló arcot mutasson. Tavaly nyáron a bírósági törvényt dobta vissza először, s tett bátortalan javításokat a szövegben. A lényeget nem változtatta meg, de a gesztus hirtelen népszerűvé tette. Ez felbőszítette Kaczynskit, és a válasz nem maradt el. Duda az idén népszavazást javasolt az alkotmány módosítására, de ezt a PiS által uralt szenátus elutasította.

A jobboldalon belüli presztízsért vívott küzdelem következő menetében Duda csapott vissza. Megvétózta a kormánypárt törvényét, amellyel átalakították az EP-választások szabályzatát, mégpedig úgy, hogy a kisebb pártok számára lehetetlenné tegyék a mandátumszerzést. A küszöböt csak a nagy pártok léphetnék át, legalább a szavazatok 16 százalékára lenne szükség a bejutáshoz. Az elnök azzal érvelt, hogy a törvény igazságtalan. Kimondatlanul magára vállalta így a kisebb politikai erők feletti patronázst.

A lépés nem is lett volna annyira feltűnő, ha a lengyel politikát nem foglalná le több hónapja a kimondatlan kérdés, hogy mi lesz Kaczynski után. Ahogy informátoraim állítják, Duda nem bátorkodott volna újra szembeszállni az őt jelölő kormányerővel és annak vezérével, ha nem érezné a PiS-ben a zavart és a gyengeséget. Azt is tudja, hogy a pártelnök már dobta őt, végképp kiesett a kegyeiből, s ha rajta múlik, a PiS nem fogja újabb öt évre elnöknek jelölni.

Emlékművet állítottak a szmolenszki légikatasztrófa áldoz

A köztársasági elnök feltehetően úgy számolt, hogy valamikor ő lép Kaczynski helyébe, és a lengyel jobboldal vezéralakja lehet. Ismerve a pártelnök jellemét és pártjának zárt struktúráját, ez nyilvánvaló tévedés volt. Kaczynski rejtélyes személyiség, a politikai hatalom mániákusának is nevezhetjük. Ez kiderült róla a kilencvenes évek eleje óta. Számos alkalommal váltott pártot, szegődött el különböző politikai vezetőkhöz, majd szakított velük. Végül megtalálta helyét a politikai színtér jobb szélén. Több régi bajtársával, akik megelőzően a Szolidaritás utódszervezeteinek töredezett jobbszárnyán lézengtek, megalakította a Jog és Igazságosság pártot. A párt folyamatosan jobbra tolódott, több kisebb jobboldali szervezetet felszívott magába.

Kaczynski régóta figyeli a nála 14 évvel fiatalabb Orbán Viktor lépéseit. Egyik korai magyar leckéje az volt, hogy neki is egyesítenie kell a jobboldali-nacionalista és katolikus politikai erőket. De sok minden mást is átvett. Ezt úgy fejezte ki néhány éve, hogy „Budapestet akarja elhozni Varsóba”. Jelenleg éppen ez a politikai „átültetés”, vagyis a demokratikus értékek és intézmények lebontása történik Lengyelországban, a Fidesz mintájára. Kérdés, hogy a pártelnök be tudja-e fejezni nagy tervét.

Kaczynski nem csupán megalapította pártját, nem csak egyesítette a kisebb jobboldali szervezetekkel, de az eszméhez politikai stratégiát is adott nekik. Felismerte a politikai széljárást, tanult a saját hibáiból, amelyeket az elmúlt évtizedben követett el. Rájött, hogy a társadalomban sokan vannak a vesztesek, és még többen, akik vesztesnek vélik magukat. Stratégiai szövetséget kötött a nacionalistákkal és a katolikus egyház konzervatívjaival. Képes volt az EU-ellenességet és az EU-pénzek felhasználásának maximalizálását egyeztetni. Mindig ráérzett a társadalomban rejlő negatív indulatokra és félelmekre. Ő lett a Lengyelországban oly régen tenyésző összeesküvés-elméletek, a zsidók, a liberálisok, a szabadkőművesek, a Nyugat, Brüsszel, a muszlimok, a németek, az oroszok és a többiek összeesküvéseinek fő népszerűsítője és politikai haszonélvezője. A 2010. április 10-i szmolenszki katasztrófában lezuhant a lengyel légierő Tu–154-es utasszállító gépe, fedélzetén Lech Kaczynski elnökkel, feleségével és számos politikussal, katonai vezetővel és civillel. Jaroslaw Kaczynski azóta is mélyen hisz benne, hogy ikerfivérét az oroszok és a velük összejátszó lengyel liberálisok ölték meg. Ez országos mozgalmat teremtett, és tömegeket állított a PiS mellé. A jobboldal korábbi árvái benne találták meg azt az apafigurát, aki programot, cselekvési lehetőséget és jó pozíciót adott nekik. Hatalmat.

Ellentétben azonban magyar példaképével, Kaczynski a híveinek nem adott szabadrablási engedélyt. Ő maga mélyen elítéli a korrupciót. Amióta a párt hatalmon van, szigorú fegyelmet tartva a pártelnök programja alapján működik. Első lépésként átalakították a maguk képére az alkotmánybíróságot. Majd a közmédiát a PiS propagandaszócsövévé tették. Az ügyészség függetlenségét megszüntették, és az igazságügyi miniszter alá rendelték. A titkosszolgálatokat egy pártfunkcionárius kezébe adták, és gyakorlatilag ellenőrizhetetlenné tették.

A következő lépés a bírói függetlenség felszámolása lenne. Ez folyik most, dacolva az EU-val. Kaczynski át akarja alakítani a választási rendszert is. Az EP-választási eljárásnál ez most elakadt Dudán. De készül a szenátusi választás rendjének átalakítását célzó törvényjavaslat is. A PiS-nek szüksége van az erős kezű vezetőre, mert jövőre önkormányzati választások lesznek, és képviselőket választanak a EP-be.

A közvélemény-kutatások szerint a jobboldal fölényben van, mert a liberális és baloldali ellenzék vezető és eszmék nélkül lézeng, fő tevékenysége, hogy reagál Kaczynski lépéseire. Kaczynski akár utolsó erejével is úgy akarja átalakítani a választási törvényt, hogy koalíciókényszert hozzon létre az ellenzéki oldalon. Ha a korábbi kormánypárt, a liberális Polgári Platform emiatt összeállna a baloldali utódpárttal, a Demokratikus Baloldali Szövetséggel (SLD), ez elegendő támadási felületet adna velük szemben.

Még fontosabb, hogy lehetetlenné tegyék az 55 éves korábbi rockzenész és színész, Pawel Kukiz által alapított Kukiz’15 protesztpárt stabilizálódását. Ez a párt sok szélsőséges nacionalistát és egzotikus politikai csoportot szívott be magába. EU-ellenes, a PiS-től is jobbra áll sok tekintetben, de fennmaradása érdekében meg kell védenie a demokratikus normákat. A PiS alapító elnöke a legjobban attól retteg, hogy a jobboldalon támad versenytársa. Ezért kell úgy alakítania a szabályokat, hogy a kisebb párt vagy kiessen a versenyből, vagy csatlakozzon hozzá. A pártelnökön kívül a PiS-ben szemmel láthatóan nincs senki más, akinek politikai elképzelései, víziói lennének, aki érezné a párt táborának gondolkodását. Ha korábban kiemelkedett bárki is a jobboldalon, azt Kaczynski megsemmisítette, kizárta a pártból, politikai senkivé minősítette.

A lengyel fegyveres erők napja
Fotó: MTI / EPA

A lengyel elektronikus sajtó tele van találgatásokkal, hogy ki jöhet Kaczynski után. Kínálkozna a fiatalos, több nyelven beszélő miniszterelnök, Mateusz Morawiecki. Ő azonban rövid idő alatt alaposan elhasználódott. Gazdasági szakpolitikus, nem tagja a párt vezetői körének, idegennek tekintik ebben a „szerzetesi közösségben”. Két ötven körüli PiS-politikusról beszélnek a legtöbbet jövendő utódként. Ők huszonöt éve forgolódnak a vezér körül, egyikük, Mariusz Blaszczak jelenleg védelmi miniszter, a másik pedig, Joachim Brudzinski belügyminiszter. Blaszczak személyében áll közel Kaczynskihez, sokat szerepelt Az elnök füle című szatirikus internetes sorozatban mentora körül forgolódva. Brudzinski viszont erősebb hálózatot épített ki a párt helyi bárói között – magyarázzák informátoraink. Ezek ketten azonban aligha képesek egyben tartani a pártot – vélekednek. Még felbukkanhat Antoni Macierewicz is. Az összeesküvés-elméletek és a „Szmolenszk-mítosz” hetvenéves veteránja régi harcostársa Kaczynskinek. Ő nemrég kegyvesztett le, a pártelnök leváltotta a védelmi miniszteri posztról, de bármikor visszatérhet. Ott áll mögötte a fanatikus közeg, egyebek között támogatja politikai jelenlétét Tadeusz Rydzyk szerzetes, a Radio Maryja médiabirodalom és politikai közösség feje is. A katolikus bigottériának és szélsőjobboldali babonáknak ez a közege sokszor Jaroslaw Kaczynskival is elégedetlen, mivel a pártelnök nem hajlandó, politikai megfontolásokból, szembemenni a társadalom nagy részével, és tovább szigorítani az abortusztörvényt.

Jellemző a hasonló politikai struktúrákra, hogy a vezér egészsége a legszigorúbb államtitok. Hivatalosan Kaczynskit térdfájdalmai miatt kezelik, amit csontritkulás okoz. A politikai közeg tudni véli, hogy más betegségei is vannak, legtöbbször hasnyálmirigy-daganatot emlegetnek. Az év eleje óta alig bukkan fel a nyilvánosságban, megszólalásai erőtlenek, kevesebbet utazik az országban. Távolléte tétovává teszi pártját. Tavasszal hosszú időt töltött kórházban, most is ritkán jelenik meg kedvelt irodájában, a PiS pártközpontjában, és varsói villájából irányítja a kormányzást. Elmaradtak rendszeres krakkói utazásai is. A pártelnök korábban fivére temetésének napján, minden hó 18-án elautózott Krakkóba imádkozni. Testvére és annak felesége a Wawel királyi vár kriptájában nyugszik. 

Kizárólagos politikai élet

A lengyel politikai jobboldal betegeskedő vezérének szinte nincs privát életrajza. 69 éves, agglegény, soha nem nősült meg, nem tudni semmilyen kapcsolatáról sem nővel, sem férfival. Édesanyjával lakott annak haláláig. Anyjához és ikerfivéréhez rendkívül szoros szálak fűzték, amíg éltek, naponta többször is felhívta őket telefonon. Rendkívül szuggesztív, erős személyiség, számos különös vonással. Vitathatlan, hogy erős vezetői személyiség, képes a politikai előrelátásra, és kiválóan választja ki a számára alkalmas munkatársakat. Képes tőlük megszabadulni, ha nem elég lojálisak vagy túl önállónak látszanak. Nem beszél idegen nyelveken. Sokáig nem volt bankszámlája, nincs hitelkártyája, nem tud autót vezetni. Életében egyszer tett privát utazást külföldön, tízéves korában, anyjával és fivérével rokonlátogatásra mentek Odesszába. Ugyanakkor szívesen veszi körül magát nőkkel. Rendkívül udvarias, gáláns ember. Kevés emberben bízik, párttársait rövid pórázon tartja. A PiS képviselői tudják, hogy kieshetnek a kegyeiből, ha viselkedésüket udvariatlannak ítéli, ha önállóskodnak, ha saját véleményüket hangoztatják. A PiS-ben a fő szabály a Kaczynski iránti lojalitás. Barátai nincsenek, csak kliensei. Viszont rendkívül sok hazai ellensége van. Egyikük Lech Walesa, egykori bálványa, a Szolidaritás elnöke, volt államfő, akinek a kabinetfőnöke volt. A másik Donald Tusk volt liberális miniszterelnök, aki az Európai Tanács elnöke most, s aki visszatérve Lengyelországba az ellenzék élére állhat.

A szlovák kormány nyitrabányai kihelyezett ülésén meglőtték Robert Fico kormányfőt. A politikust azonnal kórházba szállították, majd csaknem négy órán keresztül műtötték. A legfrissebb hírek szerint túl van az életveszélyben, mélyaltatásban tartják.

Szlovák sajtóhírek szerint egy támadó mellkason és gyomron lőtte Robert Ficót. A szlovák kormányfőt késő este még mindig műtik. A szlovák belügyminiszter szerint az ország „a polgárháború küszöbén áll”.

2024. május 15., 11:52

A terv szerint az orosz vagyon hasznát fölözik le, amelyet a 2021-ben az EU katonai vagy védelmi vonatkozású külső tevékenységének fedezésére létrehozott, azóta elsősorban Ukrajna támogatására használt, márciusban 5 milliárd euróval megtoldott Európai Békekeretbe csatornáznának.