Romániában úgy harcolnak az intenzíven, mintha a fronton lennének

A lélegeztető kapacitás maximumánál tartanak és tízesével várakoznak a betegek. 

2021. szeptember 27., 16:00

Szerző:

A romániai intenzív osztályok már nem tudnak megbirkózni a feladattal, és az oxigénberendezések is a kapacitásuk maximumánál tartanak - írja a Transindex. 

Országszerte 10 intenzív ágy volt szabad vasárnap, sok osztályon várólistára kerültek a súlyos betegek. Temesváron egy úgynevezett preterápiás részleget is kialakítottak, hogy tudjanak segíteni azokon is, akiknek nem jut felszerelt intenzív terápiás ágy. A bukaresti Szent PAntelimon sürgősségi klinikán vasárnap 50 beteg várakozott, bár az udvari sátor is működött

A bejegyzésben az áll: „Jelenleg a sürgősségi egységek ténylegesen a frontvonalon küzdenek. A Szent Pantelimonban 45 férőhely van, az udvaron felállított sátorral együtt, és 50 beteg várakozik még. Mire várnak? Hogy esélyt kapjanak arra, hogy megküzdjenek a saját életükért! 18-an az intenzív osztályon vannak, és arra várnak, hogy minél hamarabb megüresedjen egy ágy, 21-en pedig oxigénre szorulnak, és arra várnak, hogy átkerüljenek az oxigénes kórtermekbe. Igen, nagyon súlyos a helyzet! Az egészségügyi személyzet a betegekkel együtt küzd az életükért”

Craiován is kritikus a helyzet. A Craiova Megyei Sürgősségi Kórház a koronavírus-fertőzöttek példátlan hullámával néz szembe. Vasárnap este az összes intenzív ágy foglalt volt, és további 30 beteg várakozott a sürgősségi befogadó egység (UPU) elkülönítő osztályán arra, hogy ürüljön egy ágy.

„Már nem tudunk megbirkózni a feladattal, túlterheltek vagyunk. A hét eleje óta pedig még riasztóbb az esetszámok növekedése. A negyedik hullám nagyon nehéz lesz, sokkal több az eset, már nincs a kezdeti félelem az emberekben: most mindenki - a súlyosak és a kevésbé súlyosak is - kórházba akarnak menni. Sok az eset, és azt vettük észre, hogy sokkal súlyosabbak is, sok a fiatal beteg, fiatal oltatlanok” - mondta a "Ziarul de Iași"-nak Simona Ivascu, a helyi kórház vezetője.

(Kiemelt képünk RO Vaccinare Hivatalos Facebook oldala)