Romániában ugrásszerűen emelkedik a járvány áldozatainak száma

Az utóbbi hét napon 30 százalékkal több fertőzött vesztette életét, mint a megelőző héten.

2021. augusztus 19., 17:32

Szerző:

Romániában az utóbbi két hét átlagának csaknem háromszorosára, 14-re ugrott csütörtökön a koronavírus-járvánnyal összefüggő, egy nap alatt regisztrált halálesetek száma, írja az MTI. Az utóbbi hét napon 30 százalékkal több fertőzött vesztette életét, mint a megelőző héten.

A közegészségügyi intézet (INSP) csütörtökön közzétett heti jelentése szerint az augusztus 9-15. héten elhunyt 32 beteg közül egy olyan volt, aki megkapta a kétdózisú oltás első adagját, a többi 31 beoltatlan volt. Csütörtökön megközelítette a 600-at az egy nap alatt újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma, ami több mint 80 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát.

Az INSP elemzése ismét azt igazolta, hogy a fertőzöttek többsége (a múlt héten 82 százalékuk) a beoltatlanok közül került ki. Csütörtökön 1167 fertőzöttet kezeltek kórházban, közülük 153 súlyos esetet az intenzív terápián. A kórházi kezelést, valamint az intenzív terápiás ápolást igénylők száma egy hét alatt másfélszeresére emelkedett. A 19,3 millió lakosságú Romániában eddig 5 millió 142 ezer ember kapott legalább egy adag koronavírus elleni oltást: ez a beoltható, 12 év feletti lakosság 30,3 százalékát teszi ki.

(Kiemelt kép: Védőmaszkot viselő román ortodox hívek részt vesznek a vallási istentiszteleten a kolozsvári "Szent Gheorghe" templomban 2021. január 24-én. Fotó: Daniel MIHAILESCU / AFP)

Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg immár mentességet élvez a vádhatósággal szemben a Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságíró 2018-as meggyilkolása miatt az Egyesült Államokban indított perben, mivel múlt héten a szunnita királyság miniszterelnökévé nevezték ki - jelentették ki a trónörökös ügyvédei egy amerikai bíróságon hétfőn.