Portugália éppen összeomlik a koronavírus-járvány alatt

Nincs elég orvos és ápoló, miközben a mentőautók sorban állnak a kórházak előtt a betegekkel.

2021. január 21., 20:47

Szerző:

Nincs elég orvos és ápoló, miközben a mentőautók sorban állnak a kórházak előtt a betegekkel.

Rekordmagasságot ért el, 221-re emelkedett Portugáliában csütörtökre a koronavírus-járvány miatt egy nap alatt elhunytak száma - adta hírül a portugál egészségügyi hatóság.

Eddig 9686-an haltak meg a betegség következtében a 10,5 millió lakosú országban. A bizonyítottan koronavírustól fertőzöttek száma ugyancsak szerdáról csütörtökre 13 544-gyel gyarapodott. Előző nap ennél is magasabb számot, 14 647-et jegyeztek fel, ami szintén rekord.

A sok beteg miatt az orvosok, ápolók egyre kimerültebbek és kétségbeesettek.

„Nincs elég emberünk. Hiába lehetne felállítani még több ágyat intenzív ellátáshoz, nincs hozzájuk szakember. Az orvosok elkeseredettek” - mondta a Reuters hírügynökségnek Guida da Ponte, egy orvosszakszervezet helyettes vezetője.

A mentőautók sorban állnak a kórházak előtt újabb és újabb betegekkel.

Egy idős férfi kedden Portalegre városában mentőautóban halt meg három órányi várakozás után.

Portugália - amely Nyugat-Európa legszegényebb országa - jól birkózott meg tavaly a járvány első hullámával, ám nemrégiben felbukkant a vírus agresszívebben fertőző változata, ami rendkívül súlyosan érinti: immár a világ országai közül a legrosszabbak lakosságarányos fertőzési és halálozási mutatói. A gyorsabban terjedő, Portugáliába Angliából érkezett vírus jelenleg az összes fertőzés 20 százalékát okozza, de a jövő hét elejére akár 60 százalékra is felszökhet az arány - mondta szerdán Marta Temido egészségügyi miniszter.

A portugál kormány pénteken várhatóan újabb korlátozó intézkedéseket jelent be a járvány ellen.

A múlt héten lezárások kezdődtek, de az iskolák - egészen az egyetemekig - még mindig nyitva vannak, jóllehet sokan követelik - köztük szülői csoportok -, hogy zárják végre be őket.