Pokoli rekord Palermóban

Csúcsot döntött a hőmérséklet: Szardínián 48,2 Celsius fokot mértek, az európai július még sosem volt ennél forróbb. A szicíliai Palermóban pedig pedig az Európában mért legmagasabb minimum-hőmérséklet rekordja is megdőlt.

2023. július 26., 20:11

Szerző:

Spanyolországban, Olaszországban és Görögországban hetek óta extrém hőség van, gyakran kúszik a hőmérő higanyszála 40 Celsius fok felé. A kontinens legforróbb része Szicília és Szardinia szigete, ahol helyenként a 45 fokot is átlépte már a hőmérséklet. Hétfőn a szardíniai Jerzu és Lotzorai településeken 48,2 fokos csúcshőmérsékletet mértek, ami megdöntötte a július hónapra vonatkozó európai melegrekordot, és csak 0,6 fokkal marad el az abszolút európai melegrekordtól (48,8 fok, Szirakúza, 2021) – mutat rá az idokep.hu.

Szicília sem sokkal maradt el, ahol 47,2 fok volt a maximum. Palermóban is elviselhetetlen volt a hőség, ahol 45,9 fokot mértek. A sziget legnagyobb városában éjszakára sem csökkent sokat a hőmérséklet. Kedd

hajnalban sok helyen 30 fok felett alakultak a minimumok,

a SIAS (Szicíliai Agrometeorológiai Információs Szolgálat) mérőhálózata 37,2 fokos minimumot rögzített a városban, ami szintén európai rekordnak számít.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: supermariobros via Pixabay)