Oroszország blokád alá volt két ukrán kikötőt

2018. november 29., 11:23

Szerző:

Az orosz haditengerészet „gyakorlatilag” blokád alá vonta Mariupol és Berdjanszk kikötőjét az Azovi-tengeren – jelentette be csütörtökön Volodimir Omeljan ukrán infrastrukturális miniszter. A Reuters a tárcavezetőre hivatkozva írja, hogy az oroszok sem ki, sem be nem engednek hajókat, és eddig összesen 35 vízi jármű nem tudja teljesíteni a küldetését. Csak azokat a hajókat engedik át, amelyek orosz kikötők felé indulnak tovább.

Fotó: Ukrainian Navy Press Service/AP

Jelenleg 18 hajó várja, hogy a Kercsi-szoroson át beengedjék az Azovi-tengerre, amelyet egy kilenc vízi jármű akar elhagyni. Nyolc másik hajó a kikötőkben vesztegel. Főleg gabona- és acélszállítmányokról van szó.

Ukrajnában Petro Porosenko államfő hétfőn hirdetett ki hadiállapotot a Kercsi-szorosban kitört szombati tűzpárbaj miatt, amelyben orosz naszádok tűz alá vettek három ukrán hajót, a személyzetét pedig foglyul ejtették és a 2014-ben annektált Krím félsziget fővárosában tiltott határátlépés miatt törvény elé állítsák őket. Az orosz agressziót az Egyesült Államok és a NATO is elítélte.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.