Orban szerint Orbán szavazati jogát el kell venni az EU-ban

Ludovic Orban román kormányfő alig tért vissza Tusványosról, máris arról beszélt, Orbán Viktor magyar miniszterelnök az oroszok ötödik hadoszlopa az EU-ban, ezért szerinte a magyar kormány szavazati jogát is el kellene venni az Európai Tanácsban.

2022. augusztus 1., 16:43

Szerző:

Keményen kikelt Orbán Viktor és kormánya ellen Ludovic Orban, Románia volt kormányfője. A 24.hu szerint Orbán Tusványoson elmondott beszédének fajkeveredésről és az orosz-ukrán háborúról elmondott részei is elfogadhatatlanok, vállalhatatlanok voltak, ugyanis Európában a nemzeti és vallási kisebbségek jogait is tiszteletben szokták tartani.

A romániai Agerpress jelentése szerint Orban arról is beszélt, csupán azért ment el nemzeti liberális politikusként a Bálványosi Nyári Szabadegyetemre és Diáktáborba, mert zavarta, hogy a román kormánykoalíciót egyedül az RMDSZ képviselte ott, és fontosnak tartotta, hogy az erdélyi magyarok előtt is kifejtse véleményét.

Egyébiránt leszögezte, szerinte jó ötlet lenne a magyar kormány EU-s szavazati jogát felfüggeszteni, szerinte ugyanis Orbán és a Fidesz Európa-ellenes és EU-ellenes álláspontot képvisel Oroszország ügyében és így „Moszkva ötödik hadoszlopaként” viselkedik.

(Kiemelt kép: Ludovic Orban beszédet mond a Nemzeti Liberális Párt tisztújító kongresszusán Bukarestben 2021. szeptember 25-én. Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.