Orbán megállíthatatlan

A The Economist szombaton, szeptember 27-én megjelenő nyomtatott kiadásában részletes és mélyreható írást közöl a magyarországi politikai és gazdasági helyzetről, valamint az ország – mint a lap írja – megállíthatatlan miniszterelnökéről. A cikk rövidített változatát közöljük.

2014. szeptember 27., 10:59

Szerző:

Az EU pénzében úszva, ultra-lojális képviselőinek falanxa támogatásával, Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke megállíthatatlannak tűnik.

Az Európai Bizottság – félresöpörve aggódását a demokráciáért – 21,9 milliárd eurós partnerségi megállapodást írt alá Magyarországgal. Az összeg 2014 és 2020 között érkezik meg a versenyképesség és a növekedés ösztönzésére. Ezenkívül jár még további 3,45 milliárd euró vidékfejlesztésre és 39 millió euró halászatra. A GDP ez év második negyedévében 3,9%-kal nőtt, az ipari termelés 11,3%-kal, a turizmusból származó bevétel egy év alatt 10%-kal emelkedett.

A következő hónap helyhatósági választása még jobban megszilárdítja Orbán hatalmát. Az egykor hatalmas baloldal három párttá esett szét, közülük egyik sem jelent komoly kihívást Orbán pártjának, a Fidesz számára. Ehelyett a kiábrándult Fidesz-támogatók a szélsőjobb felé mozdulnak. A felmérések szerint a nacionalista Jobbik fej fej mellett halad a szocialistákkal. Juhász Attila, a Political Capital elemzője szerint, a Jobbik akár 30 polgármesterséget is elnyerhet a kisvárosokban és a falvakban, sőt, akár beveheti Miskolcot is, a keleten fekvő nagyvárost.

Budapest élesen megvilágítja az ellenzék gyengélkedését. A baloldali jelölt, Falus Ferenc, volt tisztiorvos, tisztességes típus, de esélye sincs. Kinevettette magát abban az amatőr videóban, ahol zokniban és szandálban, csuromvizesen áll, háta mögött egy lóval, előtte a síró unokájával, miután leöntötte magát egy vödör jeges vízzel, és kihívta riválisát, Tarlós Istvánt, az egész jelenet haszonélvezőjét. Még az Orbán-kormánnyal szemben epésen kritikus 444.hu portál is felszólította Falust, hogy adja fel. A Fideszhez közel álló Nézőpont intézet 50%-ra méri Tarlós támogatottságát.

Ha a baloldal Bokros Lajos, korábbi pénzügyminiszter köré állna, több esélye lenne: Bokros 14%-ot, Falus 11%-ot kapna a jelenlegi felmérések szerint.

Az EBESZ beszámolója szerint Orbán a Fidesz-barát választási kampányszabályoknak és az elfogult tájékoztatásnak köszönhetően másodszor is kétharmados hatalmat szerzett a parlamentben. Orbán hatalmi koncentrációja tiltakozást váltott ki az Európai Uniónál, az USA külügyminisztériumánál és számos emberi jogi szervezetnél.

A lakosság több mint egyharmada a szegénységi küszöb alatt él, a roma kisebbség sosem volt ilyen veszélyes helyzetben, mint most. A miskolci cigánytelepek felszámolása sokukat hajléktalanná tette.

Orbán nyáron a romániai Tusnádfürdőn, egy figyelemfelkeltő előadásban vázolta fel hosszú távú vízióit. Magyarország illiberális demokrácia lesz – mondta –, s csodálattal beszélt Oroszországról, Kínáról és Törökországról. Kritikusok szerint ezt a felfogást tükrözte az a rendőrségi razzia, amit a Norvég Civil Alapot kezelő Ökotárs alapítványnál rendeztek, számítógépeket és iratokat foglaltak le. Norvégia európai ügyekkel foglalkozó minisztere, Vidar Helgesen „teljesen elfogadhatatlannak” nevezte a rendőrségi fellépést.

Az erőfitogtatás megremegtette Magyarország non-profit szervezeteit. Az EU-nak nem volt semmilyen megjegyzése az esethez, de Kate Byrnes, az EBESZ amerikai helyettes-vezetője követelte, hogy engedjék a magyarországi civil szervezeteket „zaklatás, beavatkozás és megfélemlítés nélkül” működni.

Míg az EU vezetői tompítják Orbán illiberális módszereinek kritikáját, az amerikaiak erősítik a maguk bírálatát. Bill Clinton egy tévéműsorban az „autoriter kapitalizmus” csodálójának nevezte Orbánt, aki sosem akarja kiadni a kezéből a hatalmat. „Az ilyen fickók örökké maradni akarnak és pénzt csinálni” – mondta. Pár nappal később Barack Obama említette Magyarországot egy beszédében: „Magyarországtól Egyiptomig egyre inkább végtelen szabályozások és nyilvánvaló megfélemlítések célpontja a civil társadalom”.

Ilyen háttérrel izzasztó percek várnak Navracsics Tiborra a jövő heti Európai Parlamenti meghallgatásán, ahol az EU oktatásügyi biztosi posztjára jelölték. Az oktatást központosították Magyarországon az elmúlt években. A magyar egyetemek egykor kiváló tudósaikról, gondolkodóikról voltak híresek, de napjainkban feltűnően hiányoznak a legjobb egyetemek ranglistájáról. Az ellenzék Orbán ”lakájának” nevezi Navracsicsot. Gazdájához fűződő szoros kapcsolata nem csak EU-s kötelezettséget róhat rá a brüsszeli szolgálati ideje alatt.

Fordította: Markó Beáta

Tartson velünk a

Facebookonis!