A nyugdíjas bejárta az egész világot: íme a valóra vált bakancslista

79 évesen valóra vált egy nyugdíjas bakancslistája: eljutott a világ minden országába egyetlen hátizsákkal a hátán. Elképesztő történet! 

2024. február 16., 13:36

Szerző:

Luisa Yu  egyidejűleg több helyen is dolgozott, hogy valóra váltsa nyugdíjas álmait. Ötvenhat éve eltökélte, hogy eljut a világ minden országába. Tavaly novemberben Szerbia volt az utolsó, mellyel a 193. úti célt is kipipálta – írja az Index. Hetvenkilenc éves volt, amikor Dubajban ejtőernyővel ugrott, megmászta Angola ormait, Vanuatuban pedig egy vulkán csúcsáról gyönyörködött a csillagokban. Nem sokaknak adatott meg a lehetőség, hogy bejárják az ENSZ hivatalosan jegyzett 193 tagállamát.  Megfeszített erőbedobással egyidejűleg a kalandvágyó nyugdíjas fiatalon két-három munkát is elvállalt, hogy megalapozza a költséges utazások finanszírozását – nyilatkozta a Business Insidernek.

Yu az 1970-es években kezdett arról álmodozni, hogy nyugdíjas éveiben külföldre utazik

„Kicsit nehéz volt; sok munka volt. Egyik kórházból a másikba zsonglőrködtem az autóval. De akkor még fiatal voltam, a 30-as éveimben, így meg tudtam csinálni” – mondta Yu a a Business Insidernek. Yu 1945-ben született a Fülöp-szigeteken, és 23 évesen St. Louisba költözött egy csereprogram miatt.  „Először hátizsákosként utaztam, és csak 300 dollár volt a zsebemben, amikor először megérkeztem az Egyesült Államokba” – mondta Yu. „Nem engedhettem meg magamnak szállodákat, ezért felszálltam az éjszakai buszra, hogy aludjak”–meséli. A diploma megszerzése után y orvosi technológusként talált munkát. Újabb munkát vállalt a kórházban, és részmunkaidőben utazási ügynökként kezdett dolgozni, hogy pénzt takarítson meg utazásaira.

„Öt évtizedbe telt, mire befejeztem. Nem volt  könnyű, mivel a kórházban dolgoztam ” – meséli az asszony.  „Én is egyedülálló anya voltam, így gondoskodnom kellett a lányomról és a munkáról egyszerre” – tette hozzá. Végül kiégettnek érezte magát, és miután 16 órás műszakban dolgozott a kórházban, és kevés jutalékot keresett utazási ügynökként. Az 1970-es évek végén utazási irodát alapított.  Az ügynöksége eladásából szerzett nyereséget több Miami ingatlanba fektette be és ebből tudta megvalósítani bakancslistáját. 

„Éltem az életet, és nem féltem”

Az elmúlt években Yu ideje nagy részét a világ távoli szegleteinek meglátogatásával töltötte. A Mundari törzsnél táborozott Dél-Szudánban, és a dél-csendes-óceáni Kiribati szigetének fehér homokos strandjain is pihent. 

A Nomad Mania utazási oldal szerint Yu egyike annak az 51 utazónak, akik teljesítették az ENSZ minden tagállamába eljutottak. Több mint fél évszázados gondos és türelmes tervezés kövezte ki a globetrotter, a világjáró utazásait. Hozzá hasonló teljesítményre a magyarok közül talán Benyovszky Móric volt képes, és Földvári András, aki Elmentem világgá! című könyvében idézte fel élményeit – írja az Index.

(Kiemelt képünkön: a 79 éves Luisa Yu. Fotó: @DailyLoud Twitter oldala)

Tegnap 16:24

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben.

Tegnap 07:31

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.