Nemkívánatos személynek nyilvánította Venezuela a caracasi német nagykövetet

2019. március 6., 18:14

Szerző:

Nemkívánatos személynek nyilvánította szerdán Nicolás Maduro venezuelai elnök kormánya a caracasi német nagykövetet a latin-amerikai állam belügyeibe való beavatkozásai miatt – közölte Jorge Arreaza venezuelai külügyminiszter.

– A Venezuelai Bolívari Köztársaság közzéteszi döntését, amelynek értelmében nemkívánatos személlyé nyilvánítja Daniel Martin Krienert, a Német Szövetségi Köztársaság nagykövetét az ország belügyeibe való ismételt beavatkozása miatt

– olvasható Arreaza Twitter-üzenetében.

Krienernek két napot adott a caracasi vezetés, hogy elhagyja Venezuelát.

 – Venezuela elfogadhatatlannak tartja, hogy egy külföldi diplomata a területén olyan közszereplést vállaljon, ami közelebb áll egy olyan politikai vezetőhöz, aki a venezuelai ellenzék szélsőséges szárnya összeesküvő programjának híve – közölte a caracasi vezetés.

Venezuelai válság
Fotó: MTI/EPA/Miguel Gutiérrez

A német külügyminisztérium megerősítette a nagykövet kiutasításáról szóló értesülést.

– Jelenleg a további teendőkről egyeztetünk a helyszínen lévő partnereinkkel is – tette hozzá a tárca, amely szerint Kriener tavaly óta töltötte be tisztségét a latin-amerikai országban.

A Focus Online német hírportál információi szerint a német diplomata egyike volt annak a négy külföldi nagykövetnek, aki a caracasi repülőtéren fogadta hétfőn az önmagát januárban Venezuela ideiglenes elnökévé kikiáltó Juan Guaidót.

Az ellenzéki vezető hazatérésével a letartóztatását kockáztatta, mivel figyelmen kívül hagyta a vele szemben egy előzetes vizsgálat részeként elrendelt kiutazási tilalmat, és latin-amerikai körútra indult, hogy további támogatókat szerezzen magának a hivatalban lévő venezuelai elnökkel, Nicolás Maduróval szemben.

Az EFE spanyol hírügynökség hétfői jelentése szerint többek között spanyol, francia, német, portugál, chilei és argentin diplomaták gyűltek össze, hogy fogadják és kísérjék a venezuelai ellenzéki vezetőt.

Venezuelával ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesen.