Kabulban életveszélyben tüntettek a nők a jogaikért

Az afgán nők a tálibok uralma alatt is követelik jogaikat. 

2021. szeptember 20., 09:06

Szerző:

Az afgán nők a tálibok uralma alatt is követelik jogaikat. Miközben a kabuli női alkalmazottaknak azt mondták, hogy maradjanak otthon, néhányan tiltakoztak az új tálib kormány által a nőkre vonatkozó legújabb korlátozások ellen. Több afgán nő gyűlt össze vasárnap Kabulban, hogy az új tálib vezetésű kormánnyal szemben követelje a munkavállalás és a tanulás jogát – írja a DW.

Amióta a tálibok két évtizedes háború után visszatértek a hatalomra, a fegyveresek korlátozó szabályokat hoztak a lányok oktatására és a nők közéletben való részvételére vonatkozóan. Több mint egy tucat nő tiltakozott az afgán nőügyi minisztérium épülete előtt – amit a tálibok átalakítottak az „erény terjesztésével és a bűn megelőzésével” foglalkozó minisztériummá. „Az a társadalom, amelyben a nők nem aktívak, halott társadalom” – állt az egyik táblán, miközben a tüntetők „a nők jogait és az emberi jogokat” skandálták. 

Az Associated Press hírügynökség szerint Hamdullah Namony, a tálibok ideiglenes kabuli polgármestere vasárnap közölte, hogy a női alkalmazottakat arra utasították, hogy további döntésig maradjanak otthon. Namony elmondta, hogy kivételt tettek azon nők esetében, akiket nem tudtak férfiakkal helyettesíteni.

„Vannak olyan területek, amelyeket a férfiak nem tudnak ellátni. Meg kell kérnünk női alkalmazottainkat, hogy teljesítsék feladataikat. Erre nincs alternatíva”

 – idézte őt az AP. 

A tálibok afganisztáni uralma alatt, az 1990-es évek végén az iszlamista harcosok kemény politikát folytattak a nőkkel szemben, többek között nyilvánosan megverték azokat, akik teljes testük elfedése nélkül merészkedtek a szabadba. Miután a tálibok a múlt hónapban átvették a hatalmat, békülékeny hangnemet próbáltak megütni, és megfogadták, hogy „az iszlám keretein belül” tiszteletben tartják az emberi jogokat és a nők jogait. Eddig megtiltották a lányoknak, hogy középiskolába járjanak, és utasították az egyetemeket, hogy az osztályokat nemek szerint különítsék el. A tálibok egy új afgán kabinetet is kineveztek, amelyben a miniszteri posztokon nem ülnek nők.

Az elmúlt hónapban nők százai vonultak az utcára, hogy tiltakozzanak e korlátozások ellen. Tüntetéseiket többnyire a tálib harcosok erőszakkal fogadták.

 

(Kiemelt kép: Franciaország, Párizs, 2021-09-19. Tüntetés az afgán nők támogatására a Place de la Republique és a Hotel de Ville között Párizsban, 2021. szeptember 19-én. A tüntetők a nők jogaiért, a békéért, a szabadságért és az egyenlőségért tüntettek Afganisztánban, és megerősítették a tálibok elleni ellenállás támogatását. Fotó: Fiora Garenzi / Hans Lucas.)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.